Pierre Åkerström samtalar med Tobias Bengtson som arbetar i Turistbyrån reception. Till höger deras kollega Arvid Johansson.

Ny turist- och evenemangschef vill duka upp Alingsås smörgåsbord

Alingsås kommun har tillsatt en turist- och evenemangschef. Det är Pierre Åkerström, tidigare chef för Kulturskolan, som axlar rollen och nu vill han få Alingsås att bubbla.

Han älskar god mat, friluftsliv, kultur och är en van evenemangsmänniska. En samling intressen som vävs samman i hans nya roll, där kultur-, mat- och naturturism ingår i hans uppdrag.

— Jag frågar mig hur vi tillsammans kan få kommunen att bubbla och hur vi kan dra nytta av det fantastiska som finns här! Turist-, evenemangs- och besöksnäringen är otroligt roliga och spännande frågor, som berör väldigt många. 

Föll genast för kaféstaden

Att kommunen är en plats med ovanligt många tillgångar råder det enligt Pierre Åkerström inget tvivel om. Kanske är det ännu lättare att se när man som han är uppväxt i en annan del av landet. När han för närmare två decennier sedan lämnade Stockholm och flyttade till Västergötland så föll han genast för Alingsås.

— Redan innan jag började arbeta för kommunen så gjorde jag och familjen ofta utflykter hit över dagen eftersom det är så mysigt. Vi åt lunch, fikade och tittade i butikerna. Alingsås har mycket att erbjuda! Vi kan göra ännu mer för att belysa det.

”Vi ska duka upp smörgåsbordet”

Som turist- och evenemangschef i den nya förvaltningen Kultur- och utbildning kommer han inte att ha brist på arbetsuppgifter. Han pratar om vikten av att samverka, både inom kommunen och externt. Erfarenhet från att leda stora projekt har Pierre Åkerström sedan tidigare. Han har drivit en egen eventbyrå, som bland annat stod bakom SEB:s jubileumsshow vid Stockholms stadshus. Varit engagerad i Fryshuset i Stockholm och arbetat mycket med barn- och ungdomsprojekt. Jobbat med evenemang på Göteborg & Co. Varit med och utvecklat Kulturkalaset i Göteborg. Erfarenheten är stor. Idéerna är många.

— Det är otroligt många som dagligen passerar genom Alingsås via E20. Kanske kan man hitta ett spår för att få människor att i större utsträckning stanna till för att ta en fika i kaféstaden Alingsås. Då upptäcker de våra mysiga butiker och Nolhaga Parkbad. Vi dukar upp smörgåsbordet helt enkelt! 

Frågor som engagerar även på ett privat plan

För den njutningslystne så finns mycket att tillgå i kaféstaden, både smakmässigt och visuellt, säger han. Anrika kaféer och vacker natur, med sjöar som lockar till båtliv. Alltsammans är sådant som Pierre uppskattar även privat.

— Jag älskar att vara ute och röra på mig, gärna via längdskidor, båt eller mountainbike. Sedan är jag väldigt intresserad av att uppleva nya smaker och jag njuter gärna av vällagad mat samt kulturaktiviteter av olika slag. Det här är områden där kommunen har mycket att erbjuda.  Det är något vi skulle kunna arbeta ännu mer med och göra till något mycket speciellt! De frågor som ingår i mitt uppdrag som turist- och evenemangschef engagerar mig även privat. Det känns väldigt spännande och roligt!