Bild på Misse Wester
Misse Wester

Klimatet och du - föreläsning med Misse Wester

Torsdag den 11 april kommer professorn Misse Wester till Sparbankssalen i Alingsås och föreläser om klimatångest, smygflyg och miljöpsykologi. Misse är bla känd från Nedsläckt land i SVT där 10 deltagare får klara sig i ett samhälle utan el.

Under Framtidsveckan som äger rum mellan den 8 april till den 14 april kommer Misse Wester till Alingsås och föreläser om klimatet och vad som händer och hur människor agerar och reagerar vid kriser. Mia Wester arbetar som professor och har två spår i sin forskning. Det ena spåret riktar in sig på hur vi människor tänker och agerar när det gäller klimatförändringar. Under rubriken Klimatet och du - klimatångest, smygflyg och miljöpsykologi, vidareutvecklar hon resonemanget. 

- Hur kommer det sig att trots att klimatförändringarna ses som en av de största utmaningarna i modern tid, så gör vi väldigt lite åt det. Genom att utveckla modeller och teorier kring mänskligt beteende finns det möjlighet att förklara detta, säger Miste Wester.

Det andra spåret i hennes forskning är vad vi faktiskt gör vid en kris

- Springer vi till vänster eller höger vid en brand, och vad beror det på?

Här finns det det många föreställningar och antaganden om vad folk gör och som kanske inte stämmer med vad de drabbade själva tänkte, berättar Misse Wester.

 Hon menar på att de flesta människor uppför sig rationellt, klokt och empatiskt vid kriser. Att få panik, till exempel att lämna sin grupp vid en lavin är i verkligheten ovanlig. Tron att  folk får panik och agerar egoistiskt får bland annat konsekvenser när myndigheter inte går ut med all information. Det finns ett begrepp för det här som kallas ”elitpanik”. De som styr tror att folk handlar irrationellt och egoistiskt och fattar beslut utifrån det. I själva verket rusar de mot platsen för att hjälpa till.

 - Den röda tråden är beteende. Vad man gör, varför man gör det och varför man tror att andra gör det, avslutar Misse, som ser fram mot föreläsningen i Alingsås då hon vanligtvis inte föreläser i den här typen av sammanhang.

 Misse Wester är gästprofessor vid avdelningen för riskhantering och samhällssäkerhet vid Lunds universitet. Just nu är hon aktuell i SVT:s program "Nedsläckt land" där hon medverkar som expert och forskare.

Framtidsveckan vill samla alla som vill vara en del av ett grönare, hållbarare och mer inkluderande Alingsås till en gemensam vecka fylld av goda exempel på allt som redan görs men också visioner kring framtiden.

 
Tillhörande information