Barnkalas hos familjen Hjelm. Foto Harald Olsson, 1932, Alingsås museums arkiv
Barnkalas hos familjen Hjelm. Foto Harald Olsson, 1932, Alingsås museums arkiv

Arkivens dag och nytt digitalt arkiv

Lördagen den 10 november firas Arkivens dag, i år med tema "fest", genom öppna visningar för allmänheten på museets arkiv i Kristineholm kl 11-15. Samma dag publiceras Alingsås museums samlingar på digitaltmuseum.se. Du kan själv låna en dator och söka bland de ca 3000 föremål och bilder som museet publicerat på nätet.

En av programpunkterna under Arkivens dag är kommunarkivarie Magnus Engvall som presenterar ett urval av objekt från Alingsåsparkens historia.

    – Alingsåsparkens historia är en bred dokumentation av en företeelse som täcker större delen av 1900-talet, som många av oss minns och har en relation till även idag, menar Magnus Engvall.

Parken var platsen för en mängd olika festliga företeelser - allt från revyer, pjäser av Shakespeare och uppträdanden av populära musikartister som Delta Rhythm Boys och Lill-Babs. Exempelvis finns alla gästböckerna som artisterna skrev i kvar.

Digitaltmuseum.se

Museets samling består totalt av 500 000 fotografier och 50 000 föremål. Än så länge har drygt 3000 bilder och föremål scannats in. Målet är att allt skall bli digitalt sökbart men det är ett omfattande arbete som kommer att ta lång tid.

    – Vi fokuserar på att scanna fotografierna just nu. Ett avfotograferat föremål ur samlingen är inte lika efterfrågat som äldre fotografier på människor eller en stadsvy, menar Frida. Vi vill också få allmänhetens hjälp. Vi har oftast bara fotografernas egen information från baksidan av ett foto, så vi hoppas att alingsåsarna kan hjälpa oss att identifiera personer och platser som för oss är okända, fortsätter hon.

www.digitaltmuseum.se kommer man kunna kommentera bilderna. Informationen granskas av museets personal som sedan kan addera den till bilden. På så sätt hjälps alla alingsåsare åt att bygga ett mer komplett arkiv i slutändan.

PROGRAM Arkivens dag

11.00 Föremålsintendent Frida Lönnberg presenterar museets
digitaliseringsarbete och visar hur delar av samlingen nu
blivit sökbar via internet.

11.30 Före detta intendent Gösta Sandberg visar museets
föremålsmagasin.

12.30 Kommunarkivarie Magnus Engvall presenterar
Alingsåsparkens arkiv.

13.30 Före detta intendent Gösta Sandberg visar museets
föremålsmagasin.

14.00 Föremålsintendent Frida Lönnberg presenterar
museets digitaliseringsarbete och visar hur
delar av samlingen nu blivit sökbar via internet.

Hitta hit: Aleforsvägen 9, Kristineholm.
Följ skyltarna från Vindens second hand.