Alingsås står värd för Svenska Kaffemästerskapen den 21-24 februari

Under fyra dagar kommer Sveriges främsta kaffespecialister till Alingsås för att tävla om vem som är bäst på att rosta, brygga, servera, skapa kaffekonst och smaka av kaffe. Deltagarna tävlar om att få representera Sverige i VM och alla är välkomna att gratis följa SM-tävlingarna på plats i Nolhaga sporthall. Fem tävlingsgrenar med en vinnare i varje.

Bakom Svenska Kaffemästerskapen står organisationen SCA - Specialty Coffee Association Sweden som har valt att placera årets Kaffe-SM i Alingsås. Temat för 2019 års kaffesverige är ”hållbarhet” och där tävlingarna i SM är tänkt som en avspark.

– Vårt mål och syfte är att lyfta den svenska kaffekulturen och ta vara på de traditioner och den kunskap vi har. Det finns många duktiga kaffehantverkare runt om i Sverige som förtjänar att lyftas. SM i Kaffe har vuxit varje år med större och större intresse och därför känns det fantastiskt att till slut landa i självaste Kaféstaden, säger Ida Strid från SCA Sweden i ett tidigare pressmeddelande från Alingsås kommun.

– Det är fantastiskt att Svenska kaffemästerskapen kommer till Alingsås! Kaffe-SM stärker Alingsås som kaféernas stad och jag hoppas att det kommer inspirera och stärka alla som brinner för vår kafékultur, säger Anne Gunnevik (L), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Samtidigt som Alingsås är inne i sitt 400:onde år som stad med allt som händer under själva jubileumsåret kommer Nolhaga sporthall i februari att fyllas med kaffeentusiaster och andra intresserade. För de besökande kommer även en mässa med utställare att finnas på plats i hallen och möjligheten till att följa tävlingarna alla dagar.

– Att Svenska mästerskapen i kaffe nu har kommit till Kaféstaden Alingsås känns ju helt rätt med tanke på vår stads historia. Kaffe och kafékulturen är en av vår kommuns många stoltheter och nu uppmärksammar vi det lite extra under tävlingsdagarna, säger Arvid Johansson, turistinformatör på Alingsås kommun.

Utöver själva tävlingarna kommer det också att arrangeras andra aktiviteter på stan som exempelvis filmvisning med kaffetema, föreläsningar om kaffe och hållbarhet och sist men inte minst provsmakningar.

– Där det goda, nymalda kaffet serveras vill man gärna vistas. Kaffe är en universell dryck som öppnar för världen. I Alingsås samlas många kulturer och vi brygger och dricker vårt kaffe på olika sätt, men kaffet förenar oss, avslutar Anne Gunnevik (L), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

När: 21-24 februari.
Var: Nolhaga sporthall, Nolhaga allé.

Tävlingarna är: Swedish Barista Championship, Swedish Latte Art Championship, Swedish Coffee Roasting Championship, Swedish Brewers Championship och Swedish Cup Tasters Championship.

Programmet för Kaffe-SM kommer att finnas på kafestaden.se