Barnens lantgård

 

Barnens lantgård är öppen

Välkomna att hälsa på djuren både inne i lantgården och ute i hagen.  Lantgården är öppen från kl 10-16 varje dag. Från oktober-april är det bara lantgården som är öppen, klapphagen utanför stängs för besökare under vinterhalvåret.

 

Mycket att se i lantgården

Inne i Barnens lantgård har djuren stora och fräscha boxar. På den stora gårdsplanen utanför går djuren fritt. Kaniner och höns har var sin inhägnad ute och alla djur går ut och in till sina boxar när de vill. Linderödssvinen finns i en hage intill lantgården. Det finns också minigrisar i lantgården. Freja, en av våra linderödssvin är för hoppningsvis dräktig och förväntas få sina kultingar i början av augusti.

Fåren och getterna alternerar i klapphagen under hela sommaren då alla ska få
tillgång till bete under sommaren.
 
Observera: man får inte mata djuren! Endast dammfåglarna får äta bröd.

Bevarande av svenska lantraser

I Barnens Lantgård finns djur som ingår i ett bevarandeprojekt för hotade svenska lantraser. Här finns linderödssvin, göingegetter, gotlandskaniner och skånska blommehöns. Ute i djurparken finns värmlandsfår, klövsjöfår, Bohuslän-Dals svarthöna, orusthöns och svensk gulanka. Dessa djur ingår också i bevarandeprojektet för hotade svenska lantraser. Jordbruksverket har gjort en förteckning över lantraser som håller på att försvinna och som har ett stort bevarandevärde. Läs mer om lantraser i Jordbruksverkets broschyr Lantraser i genbank.

Öppettider

Klapphagen är öppen varje dag under maj till september kl 10-16. Ett besök i lantgården är gratis. Djurparken i övrigt är öppen året runt.

Glasskiosk

Glasskiosken vid lantgården är säsongsöppet maj till augusti mellan kl 10-16.

Parkering

Tänk på att det inte går att parkera vid lantgården. Parkeringsplatser finns vid Nolhagahallen och strax innan Tallhyddan. Handikapparkering finns vid lantgården.

Fakta:

Djurparkens djur som ingår i bevarandeprojekt av svenska lantraser:

Linderödssvin
Göingeget
Värmlandsfår
Klövsjöfår
Gotlandskanin
Skånsk blommehöna
Bohuslänsdals svarthöna
Orusthöna
Svensk Gulanka
 

Övriga djur

Shetlandsponny
Minigris
 
Kanariefåglar
Sebrafinkar
Undulater
Grå Jako
Dvärgpapegoja
Nymfparakit

 

Medlemsföreningar

Medlemmar i lantrasföreningarna gör ett viktigt arbete med att bevara de olika raserna. Nolhaga djurpark är medlem i flera av dessa föreningar. Nedan finns några länkar till hemsidor:

Föreningen Allmogegeten

Föreningen Svenska Allmogefår

Föreningen Landtsvinet

Föreningen Gotlandskaninen

Föreningen Allmogekon

Svenska Lanthönsklubben

Svenska Rasfjäderfäförbundet