Shetlandsponny
Shetlandsponny

Nolhaga lantgård

Välkommen till Nolhaga lantgård!

Aktuellt 

Under sommaren, v.26-32, har vi ponnyridning under lördagar kl. 10-13 med Pyttelitens Ridklubb. En tur kostar 20 kr.

Vi arrangerar också våra populära djurskötardagar för barn 8-12 år, under v. 26-33. Samma grupp om 6 barn träffas mellan kl 10.30-13.00. Många av kurserna är redan fullbokade, men platser finns fortfarande till v. 30, 31 samt 33.
Anmälan är obligatorisk! Maila till: 
nolhagalantgard [at] alingsas [dot] se. Ange barnets namn, ålder, eventuella allergier samt ett kontaktnummer. 
Glöm inte oömma kläder och matsäck!
Mer information hittar du här!, under respektive vecka. 

Senare under sommaren, har vi enstaka kvällar med djurskötarkurs för barn 6-10 år, onsdagar 15.30-18, från och med v34. Anmälan krävs och öppnar några veckor innan.

Öppettider

In i lantgårdsbyggnaden är du som besökare välkommen varje dag hela året mellan 10-16. Maj-augusti varje dag, helger i september, samt alla skollov har vi öppet klapphagen 10-16. Där kan du komma djuren lite extra nära och få en stunds gos.

Kaninhägnet är öppet alla dagar 10-15. Där kan du klappa på våra gotlandskaniner. 

Mata djuren

Vi vet att många gillar att mata djur och ibland har vi möjlighet att låta dig som besökare delta i våran matning men det är inget vi kan garantera. Störst chans att få ta del i matningen har du om du besöker lantgården mellan klockan 15-16 då vi oftast ger våra djur sin eftermiddagsmat.

Barn som vill mata får gärna delta i våra olika evenemang. De vilda fåglarna i dammarna går bra att mata när man vill. Vi vill däremot uppmärksamma dig på att det inte är tillåtet att mata de tama djuren. Vi ser till att alla våra djur får den mat de behöver samt lite extra gott då och då. Om du som besökare matar djuren riskerar de att bli sjuka, antingen för att de inte tål det de får eller för att de får för mycket av något. 

Parkering

Parkeringsmöjligheter finns vid Nolhaga parkbad eller vid Tallhyddan nere vid Mjörn. Notera att det endast finns handikappsparkering i anslutning till lantgården. 

Djuren och bevarandearbete

I lantgårdsbyggnaden med tillhörande klapphage samt i hagar ute i parken hittar ni våra djur. Vi har främst gamla svenska lantraser som är med i ett landsomfattande bevarandearbete. De gamla svenska raserna har under åren bytts ut mot nya mer produktionsinriktade raser och har därför blivit utrotningshotade. Då dessa djur bär på andra egenskaper som de moderna produktionsdjuren saknar, tillexempel en större tålighet för vårat klimat och en större genetisk variation, jobbar man nu för att bevara dem.

De djur du hittar i parken som ingår i bevarandeprojekt är värmlandsfår, göingeget, gotlandskanin, linderödssvin, skånsk blommehöna och svensk gulanka. Utöver dessa djur har vi också två shetlandsponnys och tre minigrisar. Till dammarna i parken kommer också många vilda sjöfåglar. Här kan ni till och från hitta till exempel gräsand, knipa, grågås, storskrake med mera.

Karta

Javascript is required to view this map.