Nya webbkartan
Nya webbkartan

​Alingsås får ny webbkarta

Nu lanserar Alingsås kommun en ny webbkarta. Kartan ska på ett enkelt sätt ge kommuninvånare, besökare och företag information om kommunala verksamheter men även föreningslivets verksamheter och övrig samhällsservice

-Vi har en massa information som är användbar för våra kommuninvånare, besökare och företag. Varför ska vi sitta på denna själva istället för att dela med oss?, frågar sig Ola Setterby, avdelningschef på samhällsbyggnadskontoret.

Ola har förhoppningar om att webbkartan ska bli så enkel och lätt att använda att medborgarna använder webbkartan för att söka information istället för att kontakta kommunens handläggare. I det långa loppet skulle detta leda till en effektivisering för organisationen.

På vilket sätt skulle då den nya webbkartan underlätta för medborgarna?
-Tänk ett scenario där en familj funderar på att flytta till Alingsås. Via webbkartan kan de då titta på olika områden och se var närmaste busshållplats ligger, var barnen kan gå i förskolan, var det går att bada i närheten och var närmaste motionsspår finns. Kartan kan ge en helt annan helhetsbild än vad vi tidigare kunnat erbjuda, fortsätter Ola.

Webbkartan består av ett antal tänd- och släckbara lager, som till exempel motionsspår, förskolor, kulturutbud, äldreboenden och detaljplaner och användaren väljer vilket eller vilka av dessa som ska visas. På så sätt är kartan flexibel och går att anpassa efter vad användaren är intresserad av.

Kartan bygger, som många andra av kommunens digitala satsningar, på öppen källkod och är ett samarbete mellan ett 10-tal kommuner. Fördelarna med detta är flera.
-Det innebär ett givande och tagande och att det vi utvecklar kan andra kommuner ta del av och tvärtom, vilket i sig minskar kostnaden. Men den största vinsten är att vi själva är med och styr utvecklingen och kan bestämma vilka funktioner vi vill ha, avslutar Ola

Webbkartan kommer man åt på karta.alingsas.se. Kartan är också responsiv, alltså anpassningsbar efter mobila enheter.