Sommarblomsplanteringar vid trapporna mellan stadens torg.
Sommarblomsplanteringar vid trapporna mellan stadens torg.

Tårtor, bakelser och annat mumsigt - årets sommarblomstema

Årets planteringar i Kaféstaden Alingsås har haft prinsesstårtor, gräddbakelser och andra bakverk som inspirationskällor.

Detta märks i färgsammansättningarna som är fluffiga och gräddiga med stänk av god hallonsylt och en annan marsipanros. Det är ljusgrönt som marsipanlocket på en prinsesstårta och vita stänk av florsocker. Det är fruktiga toner av rött och gult.

Temat märks även i de fantasifulla sortnamnen. I år återfinns till exempel chokladblomman Chocamocha, den söta nejlikan Raspberry Parfait. Att tagetesen Vanilla är vaniljgul antyder namnet liksom att verbenan Vepita Peach är vackert persikofärgad. Snöflingan Great White är verkligen vit liksom lobularian Snow Princess. Nyfiken på hur palettbladet Chocolate mint ser ut? Du hittar den i rabatten på Stora Torget runt Jonas Alströmerbysten.

I broräckeslådorna vid Lillån återfinns Osteospermum som på svenska kallas stjärnöga. Just denna sort heter Summersmile Magenta och ger en vink om dess starka rosa färg. Både den och den fina nemesian Cassis har blommor som får tankarna att tänka på bär – hallon, blåbär, vinbär, smultron, björnbär…
Nemesia Cassis finner man bland annat i, de för året nya fina, krukorna utanför rådhuset. Nytt för i år är även ett blommande stråk av amplar från järnvägsstationen upp till Stora Torg och tillbaka.

Men tårtbordet skulle inte vara fullständigt utan en budapestrulle, eller hur?  Kombinationen chokladblomma med sina chokladbruna blommor och batat Sweet Caroline Copper med sina varmbruna blad får associera till chokladen och verbenan Vepita Peach till mandarinklyftorna!

Låt er väl smaka av årets ögongodis!

 

Tillhörande information