Vi söker röstmottagare
Vi söker röstmottagare

Alingsås söker fler röstmottagare

Alingsås kommun söker fler röstmottagare till höstens val. - Ett viktigt uppdrag som utgör en grundförutsättning för vårt demokratiska samhälle, konstaterar Camilla Lindroth, som tillsammans med sin medarbetare Magnus Engvall fungerar som valsamordnare i Alingsås kommun.

Den 9 september 2018 är dags igen för val till riksdag, kommun och landsting. Nu söker vi dig som är intresserad av att arbeta som röstmottagare.
- Det är ett uppskattat uppdrag och många av de personer som arbetat som röstmottagare i tidigare val har redan anmält sitt intresse, men vi behöver bli fler, säger Camilla.

Antalet valdistrikt har blivit något färre sedan tidigare val, då mindre distrikt har slagits samman. Samtidigt sker det en befolkningstillväxt i Alingsås kommun, som i det senaste riksdagsvalet hade ett relativt högt valdeltagande på 88,25 procent, jämfört med genomsnittet i landet, som då låg på 85,81 procent.
- Sammantaget räknar vi med en ökad bemanning till höstens val, och drygt 200 personer behövs för att vi ska kunna genomföra förtidsröstningen och arbetet på själva valdagen den 9 september, berättar Camilla.

Uppdraget som röstmottagare innebär bland annat att iordningställa vallokalen samt att ta emot röster och pricka av i röstlängden. Efter stängning deltar du i att granska och räkna rösterna.
Det finns även möjlighet att arbeta som röstmottagare i samband med förtidsröstningen som startar redan den 22 augusti och pågår fram till valdagen. Du arbetar då med att ta emot förtidsröster som sedan skickas ut till vallokalerna på valdagen.
- I Alingsås kommun kommer det vara möjligt att förtidsrösta i tre lokaler fördelade på orterna Alingsås, Sollebrunn och Ingared. Och det är populärt att förtidsrösta. Mer än var tredje röst är faktiskt en förtidsröst, berättar Magnus.

Det enda som krävs är att den intresserade fyllt 18 år, är serviceinriktad och noggrann.
- Det är en viktig roll som garanterar att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Trovärdigheten i vår hantering är avgörande för väljarnas förtroende och för valsystemets fortsatta legitimitet, avslutar Magnus.

Senast 1 juni vill vi ha din ansökan på alingsas.se/val2018