Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sevärdheter

Strosa runt bland de anrika trähusen och kullerstensbelagda innergårdarna i pittoreska Alingsås, eller låt dig hänföras av historien bakom Gräfsnäs slottsruin. Ta ytterligare ett steg och bege dig till ”kvarnarnas dal” i Stora Mellby eller besök Nolhaga- området med Nolhaga Slott, Nolhaga parkbad och Nolhaga lantgård.

Texten uppdaterad 2021-09-17

Mellbydalens kvarnar

I Mellbydalen, strax norr om orten Sollebrunn i Alingsås norra kommundel återfinns de välbevarade väderkvarnara från 1800-talet. Då kallades Mellbydalen för ”Kvarnarnas dal”.

Trästaden Alingsås

Alingsås kallas ibland för trästaden. Den har genom åren behållit sin karaktär av småstadsidyll med gamla byggnader från 1700- och 1800-talet. Flera av de gamla hantverksgårdarna från 1800-talet är välbevarade och har öppnats upp för allmänheten.

Flygmonument från andra världskriget

I den hemliga krigsoperationen kallad Project Sonnie under det andra världskriget störtade det amerikanska flygplanet här när det skulle ta sig från England till Stockholm. Alla sex besättningsmän omkom.

Alströmerska magasinet

Mitt i Alingsås ligger stadens äldsta profana byggnad Alströmerska magasinet, i direkt anslutning till museiparken. Huset uppfördes som magasin år 1731 på initiativ av Jonas Alströmer. Idag fungerar byggnaden som museum och här finns flertalet utställningar att ta del av.

Gräfsnäs slottsruin

Slottet uppfördes på 1550-talet då det äldre Loholms slott stormades av arga bönder och förstördes. Här sägs det att Gustavs Vasas fru drottning Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) kan ha fötts. I parken finns restaurang och café samt bad- och lekplats. Från Gräfsnäs utgår även museijärnvägen, läs mer under museer här.

Nolhaga slott

Nolhaga slott uppfördes 1877 i italiensk nyrenässansstil. I slottet finns det konstutställningar med fri entré samt ett café med en fin utsikt över slottsparken.

Nolhaga lantgård

Barnens lantgård är alltid öppen och kostnadsfri att besöka och barnen har möjlighet att komma nära djuren inne i klapphagen. Här kan man se hästar, grisar, getter och olika typer av får. I dammarna simmar ett 100-tals fåglar. På området ligger även en stor lekplats.

Nolbygård

En plats där social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är en ledstjärna för verksamheterna på gården, Nolbygårds ekobageri & café, hus till hus och Ullabutta sömnad & design. Hållplats Nolbygård är ett ställe att uppleva återbruk och unik design på textilier ihop med fantastiska smaker på fika.

Minnessten för Karin Boye

Karin Boye, en av Sveriges största poeter, dog 1941 i Alingsås. Förutom poesi skrev hon många teaterpjäser och översatte både lyrik och prosa. I stadsdelen Nolby, där hon hittades, finns idag en minnessten.

Med handväskan som vapen

Susanna Arwins skulptur Med handväskan som vapen står i Åmanska parken som en symbol för civilkurage. Statyn har hämtat inspiration från det ikoniska fotografiet taget av Hans Runesson under en nynazistisk demonstration i Växjö 1985, då en kvinna svingar sin handväska mot en demonstrant.


Alingsås turistinformation