Google translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Museum

I Alingsås finns flera museum att besöka. Under sommartid är museijärnvägen Anten-Gräfsnäs samt Retrovägen två populära besöksmål.

Texten uppdaterad 2020-07-06

MUSEIJÄRNVÄGEN ANTEN-GRÄFSNÄS

Med ångloksdragna tåg färdas du på den 12 kilometer långa sträckan längs sjön Anten. På stationsområdet finns: museum, café, järnvägs- park och ett stationshus.

BASTABINNE

I Ödenäs lever fortfarande konsten att göra kassar av granbast. Här finns idag ett uppbyggt litet hantverksmuseum för att bevara det gamla hantverket.

INDUSTRIMUSEUM

I Stora Mellby ligger museet där det finns tidtypiska verkstadsmaskiner från 1920-talet såsom svarvar och sågar, allt väl fungerande.

STAMPENS KVARN

Sommartid väcks Stampens kvarn upp och blir ett kulturcentrum för konst, konsthantverk, hemslöjd och foto samt en och annan mindre utställning.

DOCK- OCH NALLEMUSEUM

Ett leksaksmuseum som har en samling på cirka 2500 objekt, en blandning av nallar, mjuka djur och dockor.

RETROVÄGEN

Längs de slingrande småvägarna finns skatter från förr – caféer, bensinmackar, butiker, restauranger, museer och mycket mer. I Alingsås kommun finns det ett levande och spirande kulturliv, med Alingsås kulturhus i spetsen, som erbjuder allt från konst, föreställningar, litteratur och föreläsningar. Vill du besöka ett museum finns det flera att välja på. Det mest kända är museijärnvägen Anten-Gräfsnäs, placerat längs Retrovägen och väl värt ett besök.

ALINGSÅS MUSEUM

Alingsås museum är en arena för människors berättelser, minnen och upplevelser genom tiderna. Tillsammans med alingsåsarna skapas kunskap om dåtiden, perspektiv på samtiden och engagemang för framtiden med utställningar.

Alingsås turistinformation