sv Swedish

Språkvän

Språkvän Alingsås hjälper nya och etablerade svenskar att mötas och få kontakt. Det är en möjlighet att lära sig mer om både sig själv, andra och olika kulturer. Vi sammanför er i vad som kan bli en vänskap för livet!

Texten uppdaterad 2022-08-17

Språkvän, en vän för livet eller en kort bekantskap?

Vad är en språkvän?

Det är inte alltid lätt att komma till ett nytt hemland, och som nyanländ i Sverige kan man känna att man saknar kontakt med svenskar. Därför finns Språkvän Alingsås. Vi vill möjliggöra möten mellan nya och etablerade svenskar.

Du behöver inga speciella förkunskaper för att bli språkvän, det enda som krävs är att du är intresserad av att träffa människor från andra kulturer i ett ömsesidigt utbyte.

Kontakten är hela tiden frivillig och bygger på att ni möts med ömsesidig öppenhet, delaktighet och respekt. Det kan bli en lång kontakt eller kort bekantskap. Kanske blir ni goda vänner. Det går inte att veta om du inte provar.

Så går det till

  • Du som är etablerad i samhället och kan språket (infödd svensk eller med invandrarbakgrund) och vill göra en frivilliginsats på fritiden kan bli en språkvän. Du kan vara en person, en familj, en grupp eller ett företag/förening.
  • Du som relativt nyligen har invandrat till Sverige kan anmäla dig för att träffa en språkvän. Det krävs endast att du kan lite svenska och vill vara
    aktiv/engagerad i en personlig kontakt.
  • Du kan anmäla dig till oss ensam, tillsammans med en vän eller så anmäler du hela din familj. Baserat på dina önskemål, intressen och din situation matchar vi ihop dig med din nya språkvän – eller er med er nya språkfamilj – och sammanför er i ett första möte (kvinna-kvinna, man-man, familj-familj, grupp-grupp). Sedan fortsätter ni träffas själva på fritiden, så länge och så ofta ni vill. Det är du och din språkvän som tillsammans bestämmer när ni ska träffas och vad ni vill göra, utifrån era intressen.
  • Du kan anmäla ditt intresse när som helst. Men förvänta dig inte att du får en ny vän direkt efter din anmälan är inskickad. Ibland kan det ta lite tid att matcha ihop er. Däremot försöker vi så snart som möjligt återkoppla att vi mottagit din intresseanmälan.
  • Anmäl dig via vår e-tjänst här ovan alternativt via blanketten här under.

Service och öppettider

Receptionens telefontider:
måndag-fredag kl. 9-12.

Integrationsenheten reception

NULL

Integration och Arbetsmarknad