Kommunen delaktig i prisade appar

I veckan prisades Hushållningssällskapet Väst som årets Samhällsentreprenör för sitt arbete med MatGlad-apparna. Ett pris som även Alingsås kommun kan glädjas åt då vi varit delaktiga i arbetet med apparna.

– Vi har gjort en fantastisk resa tillsammans, säger Lotta Persson, stödassistent inom LSS-enheten i Alingsås kommun och medlem i styrgruppen för projektet med MatGlad-apparna.

Projektet startade redan 2012 och har genererat två kokboksappar, MatGlad och MatGlad-helt-enkelt. De är framtagna för att även personer med olika typer av funktionsvariation på ett enkelt sätt ska kunna handla och laga sin egen mat. 

MatGlad står för pedagogiska steg-för-steg-metodik som stöttar användaren i alla moment, från inköp till färdig maträtt. Något senare kom MatGlad-helt-enkelt till och här gör film och talstöd matlagningen ännu lättare för alla som har svårt att läsa.

– Alingsås kommun har varit med som en samarbetspartner på hela resan ända från 2012. Personalen och brukarna har varit väldigt engagerade i det här och hjälpt oss med att testa de olika versionerna av apparna, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare på Hushållningssällskapet Väst.

Det var i onsdags på Stora Samhällsgalan i Stockholm som MatGlad-apparna och Hushållningssällskapet Väst prisades som årets samhällsentreprenör. Välförtjänt, tycker Lotta Persson, som också var med i Stockholm för att ta emot priset.

– Mitt fokus är från brukarnas sida och när jag ser hur självförtroendet växer för att de klarar att handla och laga sin egen mat och följa de olika recepten är det helt fantastiskt. Vi började med penna och papper 2012 och har sedan utvecklat apparna både med innehåll och rent tekniskt, säger Lotta Persson, som säger att personal och brukare samarbetat genom hela projektet.

– På resans gång har brukare kommit med förbättringsförslag som finns med fortfarande, och de har även följt med oss ut på mässor och marknadsfört apparna. Så det här projektet har verkligen satt Alingsås kommun på kartan.

Noterbart är att appen Mat-Musik-Minnen - som Hushållningssällskapet Väst också skapat med hjälp av Alingsås kommun - är nominerad till Götapriset och att arbetet med appen GoGlad är i full gång.

– Det är en app som ska främja rörelse och den har vi testat hela våren nu. Men det dröjer nog ett par år innan den är klar, säger Lotta Persson till sist.

Mer information

Helén Gillqvist, avdelningschef, 0322-616967