Om att vara kontaktperson

Varje uppdrag är unikt - välkommen att pröva en ny relation!

Vad krävs av dig?

Att vara kontaktperson är att vara en medmänniska, en vän i vardagen. Det är ett uppdrag som inte kräver någon särskild utbildning eller erfarenhet. För att det ska fungera bra är det viktigt att du:

  • har fyllt 18 år
  • tycker om människor och är intresserad av hur andra människor har det
  • har tid för uppdraget
  • har en trygg och stabil livssituation
  • vill göra en insats över en längre tid

Hur får du uppdrag?

Du anmäler intresse till Socialförvaltningen, antingen genom att kontakta handläggare eller genom att skicka in en intresseanmälan via e-tjänst. Handläggaren utreder din personliga lämplighet och kontrollerar om du finns i register hos socialtjänst, kronofogden och i polisens misstanke- och belastningsregister. Du får också uppge två referenter.

När du är godkänd som kontaktperson matchar vi ihop dig med tillgängliga uppdrag. Om du passar bedömer vi tillsammans med personen som behöver stöd.

Tystnadsplikt

Som kontaktperson har du tystnadsplikt. Det innebär att du som har eller har haft uppdrag inte får berätta om personen som du är eller har varit ett stöd för.

Du får stöd och ekonomisk ersättning

Ditt uppdrag beskrivs tydligt för dig och personen du ska vara kontaktperson för. Socialförvaltningen ger dig stöd och vägledning under tiden du har ett uppdrag och du kontaktar oss om du har frågor eller vill träffas.

Du får ett arvode för uppdraget och du får omkostnadsersättning för dina utgifter. Vi följer SKLs riktlinjer.

Kontakt

Hans Carlsiö
Telefon 0322-61 69 14
hans [dot] carlsio [at] alingsas [dot] se