9/4 Nuläge covid-19

Inför påskhelgen vill vi upprepa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger.

Vi har alla ett ansvar för att minska smittspridningen av covid-19 i samhället. Det gäller även under påskhelgen, som normalt sett är en högtid som betyder kalas och träffar med släkt och vänner. I år är det dock viktigt att alla tar sitt personliga ansvar och avstår resor som inte är nödvändiga.

Vi ska också avstå större sociala sammanhang, och är man över 70 år ska man minimera alla sina sociala kontakter. Givetvis ska man stanna hemma helt om man visar tecken på sjukdomssymtom. Vidare måste vi fortsätta hålla en god handhygien, hosta i armvecket och hålla avstånd till varandra.

Vi påminner också om vikten av att vara källkritisk. Här hittar du bra länkar till hemsidor med säkerställd information.

Vi har också samlat ett antal länkar som kan vara till nytta för dig som är orolig för dig själv eller någon annan. Du kanske känner dig ensam eller är orolig för hur någon annan familj har det? Då ska läsa mer på den här sidan.

Vi ska också vidarebefordra Socialstyrelsens budskap om att man ska söka vård om man är i vårdbehov även om det inte rör sig om covid-19. Det har kommit indikationer om att man undviker att söka vård, men det ska man inte göra om man bedömer att behovet finns.