Intresseanmälan kontaktperson/kontaktfamilj för barn och unga

Här anmäler du intresse för att bli kontaktperson/kontaktfamilj för barn och unga.

En kontaktfamilj är en ”helt vanlig” familj som känner engagemang för sina medmänniskor och som regelbundet kan tänka sig att ta emot ett barn eller syskonpar i sitt hem. Det kan handla om en eller två helger i månaden. När barnet kommer på besök gör man vardagliga saker som att baka, spela fotboll eller grilla korv i skogen. Huvudsaken är att man tar sig tid med barnet och att barnet får delta i familjens aktiviteter. Att vara kontaktfamilj kräver engagemang men ger också mycket glädje.

En kontaktperson är en vuxen person som ägnar några timmar i veckan av sin fritid till att umgås med en ungdom som har behov av att vidga sitt sociala nätverk. Det kan röra sig om att vara ett stöd i skolarbetet, hitta en bra fritidssysselsättning eller ha någon att gå och fika med.

Ibland behövs en kontaktperson vid umgänge mellan barn och förälder. Umgängesstöd beslutas av domstol och ska pågå under begränsad tid. För att bli kontaktperson vid umgänge behöver du ha egen erfarenhet av barn och gärna ha arbetat med människor.

Att bli kontaktfamilj

För att bli kontaktfamilj behövs ingen särskild utbildning. Det är viktigt att hela familjen är överens om att ni vill bli kontaktfamilj. Om ni anmäler intresse att bli kontaktfamilj görs en utredning av familjens situation. Två familjehemssekreterare gör hembesök och ni kontrolleras i polisens misstanke- och belastningsregister samt social och kronofogderegister. Ni får också lämna referenser.

Då utredningen är klar och ni blir godkända som kontaktfamilj får ni vänta till ett lämpligt uppdrag dyker upp. Innan ni blir kontaktfamilj åt ett särskilt barn bedömer vi tillsammans med er och barnet samt vårdnadshavaren om er familj passar för uppdraget.

Alingsås kommun följer Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer om ersättning vid uppdrag som kontaktfamilj.

Att bli kontaktperson

Vill du bli kontaktperson måste du ha fyllt 18 år. Det görs en utredning runt dina personliga förhållanden samt en registerkontroll i social-, kronofogderegister samt polisens misstanke- och belastningsregister. Du får också uppge två referenter.

Efter godkännande bedömer vi tillsammans med ungdomen och i regel också barnets vårdnadshavare om du passar för uppdraget. 

Alingsås kommun följer Sveriges Kommuner och Landstings rekommendationer om ersättning vid uppdrag som kontaktperson.

E-tjänst