Nygrens gård
Nygrens gård

Alingsås blir värd för nordisk trästadskonferens

Mellan 12-13 april får de som är engagerade i stadsutveckling, bevarande och besöksnäring en unik möjlighet att fördjupa sig i det kulturarv som kommunen är en del av.

Sedan 2016 ingår Alingsås kommun i det nordiska nätverket för trästäder, som bildades i samband med en konferens i norska Trondheim på detta tema.
Nu genomförs den andra konferensen på temat i Alingsås den 12-13 april. Programmet är minst sagt fullspäckat.

Med de fyra huvudrubrikerna Bevara, Vårda, Utveckla och Transformation som grund har konferensdeltagarna möjlighet att välja mellan ett 40-tal olika föredrag. Dessutom ingår lokala inslag av studiebesök på olika spännande teman. Deltagarna får möjlighet att komma in bakom fasaderna i trästadsmiljön, besöka ett byggnadsvårdscentrum och ta del av den lokala fikakulturen. Trästaden Alingsås är ju också känd som kaféstaden - The Capital of Fika. En  historisk exposé blir det också - av kommunhistorikern Erik Hallberg som tar besökaren med på en resa genom trästaden Alingsås snart 400-åriga historia.

Ett av de stora affischnamnen är den internationellt kände arkitekten Jan Gehl som fördjupar kunskapen kring den mänskliga aspektens betydelse vid byggnation. Hans föreläsning ”Livet mellan husen” hålls redan på torsdagen och lär bli en av alla höjdpunkter.
- Det är en fantastisk möjlighet för oss att dels lyfta fram Alingsås som trästad, men också att fördjupa vårt nätverkande med andra trästäder i Norden och dra lärdom av varandra liksom av de många intressanta föreläsarna, säger Annika Kaas, byggnadsantikvarie på Alingsås kommun.

Dagarna är ett samarrangemang mellan Alingsås kommun, nätverket Den nordiska trästaden och Västra Götalandsregionen. Tanken är att konferensen sedan ska flytta runt mellan nätverkets olika länder.
- Vi är glada att redan som land nummer två få vara med och arrangera detta. Tillsammans har vi något verkligt unikt och jag hoppas att så många aktörer som möjligt som arbetar med trästadsbebyggelse, liksom andra intresserade tar chansen och besöker oss under de här spännande dagarna, menar Björn Ohlén, utvecklare näring på Västarvet, Västra Götalandsregionen.

Kontakt

Annika Kaas, projektledare/ byggnadsantikvarie, Alingsås kommun, nordisktrastad [at] alingsas [dot] se , 0322 61 00 00 vx.

Björn Ohlén, utvecklare Kulturarv - Näring, Västarvet, Västra Götaland, bjorn [dot] ohlen [at] vgregion [dot] se , 0708-723769

Lucia Botero, arkitekt, Eksjö kommun, lucia [dot] botero [at] eksjo [dot] se, 0381-365 13

Tillhörande information

Karta

Javascript is required to view this map.