frysta hallon
frysta hallon

Importerade hallon behöver kokas

Livsmedelsverket ger rådet att koka frysta importerade hallon. OBS! Svenska bär behöver inte kokas.

För att inte riskera att bli sjuk av frysta importerade hallon behöver de kokas i en minut. Det rådet ger Livsmedelsverket. 

Anledningen till rekommendationen är återkommande utbrott av vinterkräksjuka (norovirus) som orsakas av importerade frysta hallon. Under de senaste tio åren har frysta hallon legat bakom 28 utbrott av vinterkräksjuka i Sverige. I Alingsås kommun inträffade ett sjukdomsutbrott 2009 där 130 personer insjuknade. I Sverige är det vanligt att äta frysta hallon utan att de upphettas. Detta kan vara en förklaring till att Sverige drabbas av hallonrelaterade utbrott av vinterkräksjuka mer än andra länder i Europa. Däremot finns det inga utbrott där hallon odlade i Sverige har angivits som smittkälla.

Rådet är särskilt viktigt för barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de löper större risk att insjukna än andra. Dessutom sprids smitta genom direkt kontakt mellan personer. Vilket innebär att personer i omgivningen som inte ätit de frysta utländska hallonen riskerar att smittas.

Svenska hallon som du köper eller plockar i din trädgård omfattas inte. 

Miljöskyddskontoret hoppas på detta sätt nå ut till konsumenterna med Livsmedelsverkets rekommendation för att minska risken att drabbas av vinterkräksjuka. Har du frågor och funderingar med anledning av informationen ovan är du välkommen att kontakta miljöskyddskontorets livsmedelsinspektörer.

Livsmedelsverkets rapport om norovirus i frysta hallon