Tre personer tittar på en dator.

PRAO - en framtida kollega

Nu är det dags för nästa omgång av prao och vi behöver därför din hjälp att visa elever hur arbetslivet kan se ut och fungerar i praktiken. Praoeleven kan bli en framtida kollega, så passa på att ge insyn i ditt yrke!

Anmäl intresse för att ta emot prao-elever till oss på En väg ut, Arbetsmarknadsenheten! 

Vad är prao 

Prao är ett sätt för ungdomar att förbereda sig för framtiden. Det är en viktig del för att minska avståndet mellan skolan och arbetslivet. I Alingsås spenderar elever fem dagar på en arbetsplats på våren i årskurs 8 och fem dagar på hösten i årskurs 9, detta ger eleverna en inblick i arbetslivet. Det kan vara en avgörande faktor för elevens fortsatta studie- och yrkesval.

Samordning av prao i Alingsås kommun står En väg ut inom Arbetsmarknadsenheten för, som jobbar på uppdrag av Barn- och ungdomsförvaltningen.

Varför ska din arbetsplats ta emot prao-elever

Prao är ett tillfälle för dig som arbetsgivare och företag att marknadsföra och förmedla en positiv bild av er bransch och arbetsplats. Det är också en chans att ta del av elevernas nytänkande idéer och nå framtidens entreprenörer. Det kan bli en framtida kollega!

Samtidigt ger ni elever möjlighet att inskaffa viktig kunskap om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval och få värdefulla erfarenheter av ett yrkesområde som intresserar. Det är ett sätt att stödja elevens personliga utveckling, öva sin sociala kompetens och lära sig de normer och regler som finns på en arbetsplats. 

Hur går det till

Anmäl din arpetsplats intresse om att ta emot praoelever genom att använda vår e-tjänst. Vill ni hellre fylla i ett pappersformulär finner ni blankett bifogad här på sidan.

Bekräftelse på vilka som kommer till just er får ni per mail ett par veckor innan första prao-veckan varje termin. 

De veckor ni kan ta emot praoelever för våren 2020 är följande:

v. 13
v. 14
v. 17
v. 19 

Har ni frågor eller funderingar kring hur man kan planera mottagandet av en praoelev eller bara intresserad av att veta mer, hör gärna av er till oss! 

Tack för ert engagemang!

En väg ut
Arbetsmarknadseneheten
Alingsås kommun
Kontakt: prao [at] alingsas [dot] se 

Tillhörande information