Att arbeta och driva företag i Alingsås

Småstad i miljonstaden Göteborg

Alingsås är en del av Göteborgsregionen med en miljon invånare. Här bor drygt 41 000 invånare och 16 000 arbetar här. Alingsås har totalt över 4 900 arbetsställen med över 3 500 registrerade företag, varav ca 1 100 är aktiebolag. Alingsås har en hög självförsörjningsgrad på 80%, dvs det finns ca 15 000 lokala arbetstillfällen och ca 19 000 Alingsåsare i arbetsför ålder.

Bra läge och kommunikationer

Vi har ett centralt och bra läge vid huvudlederna för järnväg, landsväg, flyg och sjöfart. Till Göteborg är det ca 30 minuters resväg, detta gäller även till regionens internationella flygplats Landvetter. Därifrån har du bara ett par timmars flygtid till de flesta av Europas metropoler.

Lägg på det möjligheten till snabbtåg, med flera direktavgångar från Alingsås till Stockholm varje dag, samt ett av Europas modernaste vägnät, som de närmaste åren förstärks ytterligare i och omkring Alingsås, så gör det att du når din destination på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt vart det än må vara i Skandinavien eller Europa.

Entreprenörskap och företagande

Näringslivet präglas av entreprenörskap och små- och medelstora företag. Minst och flest är Alingsås alla soloföretagare. Flesta anställda har företagen inom handeln. Störst sammanlagd omsättning har Alingsås industriföretag som både tillverkar och erbjuder tjänster. En växande bransch är besöksnäringen. Flertalet företag är mindre (5-25 anställda) och finns inom olika branscher.

Större privata arbetsgivare

De största privata arbetsgivarna finns inom Industri och tjänstesektorn,  Tillverkning, IT, Bygg, Handel och Friskvård/Hälsa.

Industri- och tjänstesektorn - Electrolux Professional, Bergman & Beving (med varumärkena Luna, Teng Tools, Skydda), Momentum Group (med varumärkena Momentum, Tools, Gigant), Loipart, WSP, ÅF

Tillverkning - ABB, NKT CablesSteeltech, Alf Pettersson, BePe Elektronik, Alltronic, Elpro

IT - Candidator, PostNord Strålfors, Qiiwi 

Bygg - Bevego Byggplåt & Ventilation, TB-gruppen, Sollebrunns Betongelement, Assemblin 

Handel - ICA Maxi stormarknad Alingsås, Bil Nilsson och Börjessons Bil

Friskvård/Hälsa - Sportlife i Väst/Nordic Wellness, Medpro Clinic, Bräcke diakoni, Frösunda, Hemmalaget, Hemtrevnad

Företagsföreningar

I Alingsås kommun finns flera aktiva företagarorganisationer, du är varmt välkommen att kontakta dem om du vill ha mer information om hur det är att driva företag i Alingsås.