Starta eget företag

Har du en idé som du vill förverkliga?

Checklista för att starta företag

För dig som vill starta företag men kanske inte vill gå en kurs, finns värdefull information om lagar och regler, smarta tjänster och praktiska tips på webbplatsen www.verksamt.se. Här hittar du verktyg och e-tjänster från flera myndigheter samlade på ett ställe.

På Verksamt.se kan du också ta fram din egen checklista för sådant du behöver göra och tänka på inför företagsstarten. Genom att svara på några enkla frågor får du fram en lista som är anpassad för dig och den typen av företag du vill starta. Checklistan innehåller information, länkar och telefonnummer som du behöver när du startar företag.

Starta Företag-kurs

Alingsås kommun erbjuder en grundläggande kurs för den som vill lära sig mer om att starta företag.

Genom vår Starta Företag-kurs får du kunskap i vad det innebär att starta företag!

Vid sju kvällsträffar får du ökad kompetens, verktyg, kontakter och svar på dina frågor. Du får också möjlighet att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter med andra som redan har eller håller på att starta företag.

Detta tar vi upp i kursen:
Lär känna dig själv och din idé
Grundläggande ekonomisk förståelse
Ditt affärserbjudande
Vilka är dina rätta kunder?
Säljprocessen
Företagarens vardag
Summering, finansiering och framtida planering
 
Kontakta oss gärna för mer information om nästa kursstart.
 

Ny i Sverige och vill starta eller köpa ett företag?

Telefonrådgivning på arabiska, persiska och somaliska.

IFS Rådgivning är en del av Almi som erbjuder rådgivning för dig med utländsk bakgrund. Våra IFS Rådgivare har själva utländsk bakgrund och erfarenhet av företagande. Per telefon kan vi erbjuda inledande rådgivning. Vid behov av mer rådgivning tar en regional rådgivare över fortsatt rådgivning, men då är det inte alltid den rådgivningen sker på ditt modersmål.

Telefon: 020-52 90 10
Telefontid: 09:00 till 12:00

Arabiska: måndagar och onsdagar
Persiska: tisdagar och torsdagar
Somaliska: fredagar

Tjänsten är helt kostnadsfri. 

Skatteverkets informationsträffar

Skatteverket erbjuder kostnadsfria informationsträffar om skatter. Hittar du inte någon träff på den ort eller län du söker på betyder det att det just då inte finns någon. Läs om alla informationsträffar här.

Träffarna är för dig som är:

Blivande företagare – behöver veta mer om att starta och registrera företag.
Ny företagare – behöver veta hur du ska hantera skatter i ditt företag. Redovisare/uppgiftslämnare – arbetar med redovisning och uppgiftslämnande.
Styrelsemedlem eller ansvarig i en förening (föreningar) – vill veta mer om hur du hanterar skatter och uppgiftslämnande.

Företagsrådgivning i Göteborg - YESBOX!

Hösten 2017 öppnade Business Region Göteborg tillsammans med Drivhuset, Almi, Coompanion, Connect i Väst och Framtidsfrön upp en mötesplats för alla som är nyfikna på att starta företag eller vill utveckla sitt befintliga företag. Platsen heter YESBOX och ligger i Gamlestadens fabriker i Göteborg. Här finns hjälp och stöd av olika slag att få på plats samt möjlighet till gemensamma arbetsytor för dig som vill sitta i en mer offentlig och öppen arbetsmiljö med chans att träffa likasinnade.  Här arrangeras även ett flertal aktiviteter kopplade till att starta och driva företag. Mer information på yesboxgoteborg.se

Registrera företag

Innan du kan starta verksamheten måste du registera ditt företag. Du behöver också ansöka om F-skattesedel och registrera dig för moms och eventuellt namnskydda ditt företag. För att göra dessa saker går du in på sajten verksamt.se.

Tillhörande information