Take away-lunch för fjärrstuderande gymnasieelever

Som ett led i att stötta det lokala näringslivet aviserade Alingsås kommun på fredagen 20 mars en lunchsubvention på 75 kronor till gymnasieelever som äter take away-lunch från lokala restauranger och kaféer. Så här ska det fungera i praktiken:

Alingsås kommun inbjuder lokala restauranger och kaféer att svara på kommunens uppmaning om att erbjuda lunch till gymnasieelever som går på Alströmergymnasiet och som bor i kommunen. Svar lämnas via kommunens e-tjänst ”lunch till gymnasieelever”. För att kunna erbjuda luncher till gymnasieeleverna redan i nästa vecka måste svar lämnas i e-tjänsten senast på torsdag kl. 15.00.

För att kvalificera sig måste restaurangen eller kaféet uppfylla bland annat dessa krav:

  • Erbjuda minst två lunchalternativ, varav minst ett vegetariskt, för avhämtning
  • Erbjuda lunch veckans alla helgfria vardagar
  • Kunna erbjuda minst 40 portioner varje dag
  • Lunchen ska kosta max 75 kronor inkl. moms
  • Finnas i Alingsås kommun

Restaurangerna och caféerna meddelar sina veckomenyer till kommunen och gymnasieeleverna kommer sedan att veckovis beställa från detta utbud genom en e-tjänst hos kommunen. Eleverna får själva att välja sin lunch utifrån det utbud som erbjuds och det kan alltså bli så att vissa matställen får många beställningar medan andra inte får några alls. Eleverna bestämmer själva om de vill beställa lunch och i så fall vad de vill äta.

Matställena fakturerar de beställda luncherna till Alingsås kommun.

För att undvika smittspridning är det endast tillåtet med lunch för avhämtning, eleverna får inte sitta på matstället och äta där.

Elever på landsbygden som har långt till närmaste restaurang eller café kommer att erbjudas utkörning av lunch från Alströmergymnasiets kök till bestämda upphämtningsplatser, utifrån behov.

Luncherbjudandet börjar gälla från och med måndag 30 mars till och med 30 april med uppehåll under påsklovet.

Tillhörande information