Agneta Hulthén från Campus Alingsås, Emelie Ahlberg från Candidator och Rickard Hagerberg från Campus Mölndal ser fram emot att de nya utbildningarna ska starta.

Stort behov av programmerare - nu erbjuder kommunen nya utbildningar

Är du sugen på att läsa till webbutvecklare? Nu kommer två nya, eftergymnasiala utbildningar till Alingsås, med fokus på just IT och programmering.

De två utbildningarna kommer att hållas i Campus Alingsås lokaler och startar till hösten. Båda är tvååriga och innehåller 24 veckors praktik uppdelad på ett par perioder. Det har bland annat varit lokala företags behov av ny arbetskraft inom yrkesområdet som lett till att utbildningen nu erbjuds i Alingsås.

— Eleverna kommer att tillbringa en stor del av sin studietid inom näringslivet, så vi har ifrån kommunens sida arbetat aktivt med att förankra utbildningarna hos lokala företag. De har och säger sig framöver ha behov av just webbutvecklare som kan programmera och på det här sättet så försöker vi möta bland annat det behovet, förklarar Agneta Hulthén som är utbildningskoordinator på Campus Alingsås. 

Två programmeringsspråk

”Java- och webbutvecklare” heter den ena utbildningen och ”.NET- och webbutvecklare” den andra. Den stora skillnaden mellan utbildningarna är att de fokuserar på var sitt av två stora programmeringsspråk. Språk som många stora företag arbetar med.

Utbildningarna fokuserar inte bara på den digitala teknikens möjligheter utan kurserna möjliggörs även genom teknik, då föreläsarna finns på Campus i Mölndal. Utbildningarna sänds via telebild till Campus Alingsås, där de som antas till programmet kommer att ha möjlighet att delta. Även en del av proven kommer att göras från Alingsås, enligt Agneta Hulthén. Vissa dagar är man på plats på Campus Mölndal.  

— Genom att göra det möjligt att studera lokalt så hoppas vi att fler av de som utbildar sig ska stanna kvar i kommunen och arbeta för våra företag här, där behovet av denna kompetens finns, säger Agneta Hulthén.

Företag ser stora behov

Candidator, Postnord Strålfors och Sigma är några av de Alingsåsföretag som har uttryckt intresse för att ta emot studenterna under deras praktik. 

— Vi ser ett ständigt behov av att anställa programmerare. Vi vill kunna bibehålla kompetensen i Alingsås när det gäller programmering. Därför är den här typen av samverkan mellan Campus Alingsås och oss företag väldigt roligt att arbeta med, säger Katarina Johansson som är ansvarig för utvecklingen av digitala tjänster på Postnord Strålfors i Alingsås.

—Det här är jättebra, vi har ett stor behov av att anställa inom området, så vi är väldigt positiva till det här samarbetet med kommunen och tycker att det är jätteroligt och hoppas att det här leder till att fler av eleverna kan börja jobba hos oss efter avslutad utbildning, säger Emelie Ahlberg som är HR-assistent på Candidator i Alingsås.