Industrinatten gästar Alingsås

Onsdagen den 28 november är det dags för Industrinatten att ha premiär i Alingsås. Totalt är det 13 industriföretag som öppnar dörren för cirka 350 alingsåselever.

– Det känns som vi har kontroll på allting så det är väldigt roligt att det snart är dags, säger Tommy Grapenholm, projektledare för Industrinatten på Teknikprogrammet på Alströmergymnasiet.

Industrinatten startade i Malmö 2014. Sedan dess har konceptet fått spridning även utanför Skåne och nu är det för första gången dags i Alingsås, som tillsammans med Göteborg och Stenungsund är de städer i Göteborgsregionen som innefattas av projektet under 2018. Förra hösten besökte en delegation från näringslivsenheten och Alströmergymnasiet Industrinatten i Malmö och nu är det äntligen dags att förverkliga de ideer som då sattes i rull.

Bakom Industrinatten står Teknikcollage Göteborgsregionen, GR Skola Arbetsliv, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen, men även västsvenska handelskammaren är med som samarbetspartner. Lokalt i Alingsås är det Alströmergymnasiet som genomför det hela. 

– Det finns en bra organisation i botten så detta kostar inte skolan särskilt mycket, säger Tommy Grapenholm.

13 företag öppnar dörren för 350 elever

Industrinatten går ut på att lokala företag öppnar upp och visar sina verksamheter för kommunens åttondeklassare. Totalt är det 13 företag som deltar, och hela 13 av kommunens 19 åttondeklasser är anmälda. Det betyder cirka 350 elever.

– Av praktiska skäl kunde vi inte få med Sollebrunn skola den här gången, och inte heller Vittra eller Montessori deltar. Men förhoppningsvis blir det en fortsättning i framtiden där alla skolor kan vara med, säger Tommy Grapenholm, som berättar att det är onsdag eftermiddag som gäller för studiebesöken.

– Namnet Industrinatten kommer av att det i början ofta skedde på kvällstid. Nu är det lite olika tider på olika orter, men vi har valt att lägga det dagtid. Mest med tanke på skolskjutsarna så att alla elever kommer hem som vanligt.

Positivt gensvar

De olika klasserna kommer att åka buss där elever från Teknikprogrammet på Alströmergymnasiet fungerar som bussvärdar. De ansvarar för att allt det praktiska fungerar med tider och fika, men ska också läsa in sig på de två företag som ska besökas.

– Alla klasser hinner med två företagsbesök och en liten fika emellan. Bussvärdarna ska kunna svara på enklare frågor om företagen och finnas behjälpliga under eftermiddagen. Jag har fördelat de olika företagen så att varje klass får besöka två olika typer av företag, säger Tommy Grapenholm.

Gensvaret har varit väldigt positivt, både från elever och skolpersonal och från företagen.

– Det är jättenyttigt att komma ut och se hur det ser ut på företagen. Det finns många högteknologiska företag här i Alingsås, och de inser självklart att det kan vara framtida medarbetare som kommer på besök. Därför är det bra för eleverna att komma ut och se verkligheten innan de ska välja gymnasieinriktning när de går i nian, säger Tommy Grapenholm till sist.

Mer information

Tommy Grapenholm, projektledare, 0707-735547