Attraktiva Alingsås

Attraktiva Alingsås - en bygg- och fastighetsmässa om framtidens Alingsås

På Attraktiva Alingsås ställer Alingsås kommun ut sina kommande tillväxtplaner för framtiden. Byggbolag och fastighetsägare ställer ut sina nuvarande och stundande byggprojekt. Mässan kryddas med föreläsningar och debatter, bland annat kommer Mark Isitt och recenserar staden.

Den 5 och 6 maj på Estrad ställer Alingsås kommun ut sina planer för framtiden, tillväxtplan, översiktsplan och en modell över Lyckan (A+). Vi ser även byggföretag och fastighetsägare ställa ut sina projekt och planer för Alingsås. Fastighetsmäklare finns på plats för visa kommande och stundande utbud. Kommunalråd Daniel Filipsson talar om Tillväxtprogram och Trästad2019. Byggarna diskuterar bygga stad och bland annat social hållbarhet i en paneldebatt.  Arkitektfirman White, stadsarkitekten och stadsbyggnadschefen pratar arkitektur och byggprocesser. Dessutom kommer arkitektjournalisten Mark Isitt med intressanta iakttagelser om dagens Alingsås. Med mycket mer.

 

Fika, alla besökare bjuds på kaffe och bulle!

 

Program 

Fredag den 5 maj (Branschdag)

Kl. 10.00 Mässan öppnar

kl. 10.30 Daniel Filipsson talar om Tillväxtprogram & Trästad2019

Kl.11.00  Arkitektfirman White pratar arkitektur och stad samt om projektet Lyckan tillsammans med stadsbyggnadschef Caroline Hagström

Kl. 11.30 Paneldebatt, byggare och fastighetsägare diskuterar byggande och framtida Alingsås

kl. 12.00 Lunch

kl. 13.00 Ulf Boman på Kairos Future pratar trender

Kl. 13.30 Eva Pavic beskriver HSB Living Lab o Riksbyggen Foot print

Kl. 14.00 Mark Isitt pratar arkitektur och Alingsås

Kl. 15.00 Slut

 

Lördag den 6 maj (För allmänheten)

Kl. 10.00 Mässan öppnar

Kl. 10.30 Daniel Filipsson talar om Tillväxtprogram & Trästad2019

Kl.11.00 Arkitektfirman White pratar arkitektur och stad samt om projektet Lyckan tillsammans med samhällsbyggnadschef Caroline Hagström

Kl. 13.00 Kjell Hult & Malin Helltén från Alingsås kommun pratar vision 2040

Kl. 13.30 Jan Larsson på arkitektbyrån White berättar om att bygga i trä och deras nuvarande projekt

Kl. 14.00 Mark Isitt pratar arkitektur och Alingsås

Kl. 15.00 Slut

 

Aktiviteter för barnen

Kl. 10.00-15.00  Komtek - inspirerar barn och ungas intresse för teknik genom roliga barnaktiviteter.

 • programmera och styr en legorobot - utmaning kommer att finnas som t.ex. att få roboten att gå banan på snabbast tid

• testa på att spela en låt på frukt med Makey Makey

• konstruera med 4DFrame - utmaning; tillverka en konstruktion som har "alingsåsanknytning"  (någon form att utnämning/pris kommer att delas ut)

• ev. prisutdelning på "Enlightning Imagination" tekniktävlingen som är på fredagen

• hur fungerar en 3D-skrivare? Vi har en i gång under dagen 

 

Utställare:

Cissus

Skanska

Alingsås Kommun

Svensk Fastighetsförmedling

Peab

Nolgården

Castellum

Riksbyggen

Alingsås hem

M.fl.

 

Föreläsare

Daniel Filipsson

Daniel Filipsson, kommunalråd, berättar om kommunens Tillväxtprogram och TräStad2019, där kommunen ska skapa minst 2000 bostäder inom en 10-årsperiod. Stora projekt och områden som Lyckan (A+), Mjörnstranden, Stadskogen med flera skapar nya möjligheter och transformerar staden. Med TräStad2019 tänker man bygga vidare på stadens själ, främst kanske genom området Lyckan som ligger i anslutning till centrum med de trivsamma trähusen.

Eva Pavic

Eva Pavic arbetar på Johannesberg Science Park som är en samverkansmiljö för idé- och kunskapsutbyten mellan akademin, näringsliv och samhällsaktörer på Chalmersområdet Göteborg. Eva kommer att prata om två projekt de är engagerade i; Positive Footprint Housing - Riksbyggen samt HSB - Living Lab.

Med Positive Footprint Housing är syftet att skapa ett helhetstänkande kring hållbar bostads- och stadsutveckling med människan i centrum, där forsknings-, utbildnings- och bostadsprojekt genomförs parallellt.

HSB - Living Lab handlar om att nya sociala, tekniska och arkitektoniska innovationer testas under 10 år (2012-2022).

 

Mark Isitt

Mark Isitt är journalist och författare uppvuxen på ön Marstrand. Han har skrivit om stadsplanering, arkitektur och design sedan slutet av 80-talet för både svenska och utländska tidskrifter och har inkluderats i en antologi över Sveriges bästa journalistik. Han var tidigare chefredaktör och ansvarig utgivare för den nordiska kvartalstidskriften Forum och verkar idag bland annat som arkitekturkritiker på Göteborgs-Posten. 

  

Ulf Boman

Ulf Boman är partner och framtidsstrateg vid Kairos Future. Sedan mitten av 90-talet har Ulf arbetat med strategiska framtidsfrågor för en rad olika kunder. Bland projekten kan nämnas ett flertal scenarioprojekt i Sverige och internationellt, regional och kommunal utveckling, samt inte minst ett flertal uppdrag inom ramen för morgondagens arbete, kontor och arbetsmiljö.