Maria Torge
Maria Torge

Maria jobbade sig in i drömyrket

Hon växte upp i en familj som tog emot familjehemsplacerade barn, och fick tidigt ett hjärta för att hjälpa. Kontaktperson blev hon redan i tonåren och att jobba med människor var givet. 
Efter tio år i yrket som socialsekreterare i Alingsås är Maria Torge klar över att hon valt rätt jobb. Inget annat yrke lockar henne, säger hon. 

Maria Torge slår sig ner i stolen på kontoret för att bli intervjuad. På skrivbordet ligger högar av papper snyggt uppradade. En kalender utan synliga luckor hänger på väggen. Hon ber om ursäkt efter en stund, det är ett samtal hon måste ta. Hon lämnar rummet. En person som hon sökt ett tag, en hen med ett ärende som verkar viktigt. Det plingar till i mailkorgen, hon slänger en snabb blick och ler. 

Det är mycket nu, men det verkar faktiskt inte stressa eller störa Maria. I nästa sekund är hon tillbaka I stolen. Fokuserad och lugn. Det märks att hon trivs i sin roll.
- Socialsekreteraryrket är ett tungt jobb och det är kämpigt i början. För mig har det också varit så, men nu älskar jag mitt jobb mer än någonsin.  Jag tror faktiskt att det är ett jobb man måste växa in i, för att det ska bli riktigt riktigt bra. Jag har alltid haft underbara arbetskamrater, som självklart bidragit till min positiva känsla för jobbet. 

I Alingsås har hon fått chansen. I år firar hon 10 år i kommunen – och här tänker hon stanna och utvecklas I sin roll som socialsekreterare.

- När man följt en person under flera år och man ser att det blivit ett bra resultat, då känns det verkligen fantastiskt, berättar Maria. Själv jobbar hon med barn- och unga. En speciell grupp på många sätt, med otaliga historier i bakgrunden som framkallar både tårar och skratt.  Att inte bli känslomässigt berörd går inte.

Som ung tog hennes föräldrar emot familjehemsplacerade barn, och hon lärde sig glädjen i att hjälpa andra. Som tonåring var det därför självklart att bli kontaktperson åt en flicka. Nästa steg blev extrajobb på ett behandlingshem i Västra bodarna och efter att ha träffat socialsekreterare som kom till behandlingshemmet anade hon vilken inriktning livet skulle ta. 
- Jag visste kanske inte mer än att socionomprogrammet gav en bred grund och att man skulle få arbeta med människor. Men jag sökte in och efter någon termin var det självklart, menar hon. 

Som alingsåstjej blev Göteborgs universitet det självklara studievalet och hon hann inte ens flytta från kommunen innan examenshatten var på och jobbet kirrat – i Alingsås.
Alingsås är för Maria den perfekta mixen av närhet och möjligheter. Här kan hon promenera till jobbet på bara några minuter om hon vill, och promenera vidare till gymmet, hennes tredje hem - efter huset och jobbet då. Här finns möjligheten att fika med familjen och vännerna när det passar. Här finns möjligheten att sätta sig på tåget eller i bilen och vara i storstaden på ett kick. 
- Att jobba här är perfekt. Det är både tillräckligt stort för att möjligheterna ska finnas och lagom litet för att kunna testa saker och utvecklas snabbt. Sen vet jag att det kanske låter lite klyschigt men det är så himla smidigt att bo i en stor småstad, säger Maria och ler.

Fakta

Namn: Maria Torge

Ålder: 34

Gör: Socialsekreterare inom Alingsås kommun sedan 10 år.

Familj: Man och två barn

Intressen: Träning 

Gör helst en ledig dag: Först går jag och fikar med min familj på förmiddagen och sen med några vänner på eftermiddagen. Det är en lyckad dag.