HR-strategen har hittat sin drömtjänst på en drömplats

Alla gamla modoiter behöver inte bli NHL-proffs för att få ett drömjobb. Ta bara Patrik Lundquist som exempel. Personalvetaren som blev HR-strateg i Alingsås kommun och trivs bättre än någonsin på jobbet.
- Det här är en drömtjänst på en drömplats, konstaterar han.

Är du från Örnsköldsvik har du någon gång i livet dragit på dig rören och lirat för Modo. Så är det bara. Men medan profiler som Peter Forsberg, Markus Näslund och bröderna Sedin skrinnat vidare till världens bästa hockeyliga har, sanningen att säga, de flesta andra tagit andra vägar. Som Patrik Lundquist exempelvis.
- Vi 83:or var väl inte den gyllene generationen precis, säger han och skrattar.
Skridskorna åkte av och efter gymnasiet blev det lite jobb på fabrik och så en dag var det dags för nästa skär.
- Jag kände att jag måste studera vidare, menar han.

Till vad var inte självklart, men Patrik fick känslan av att personalvetarprogrammet på Umeå universitet kändes brett nog för att ha någonting med sig när examen var avklarad.
- Det roliga var att efter första året tyckte jag det var så tråkigt att jag började fundera på vad jag gett mig in i. Som tur var kom andra och tredje året och allt vände, säger han.

Utbildningen styrdes in mer på ledarskap, hur man hanterar personal och utvecklar personer. En gnista tändes i Patrik och därefter var vägen banad. Nästan i alla fall.
Ett vikariat som enhetschef på äldreboende i Örnsköldsvik väntade efter att studenthatten var kastad och där kunde cirkeln ha slutits. Tillbaka i hemstaden. Vikariatet skulle bli fast, men någonstans inom Patrik började tankarna mala. Kanske skulle det vara kul att testa någon annan del av landet. 

En liknande tjänst i Göteborg dök upp, Patrik tog den, tog en till chans, och några bananskal senare hade han hamnat i Alingsås. En stad han väl inte direkt hade koll på. Men plötsligt började allt falla på plats.
- Alingsås ligger på perfekt pendlingsavstånd från Göteborg, där jag bor. En halvtimme att komma igång och en halvtimme att varva ner. Sen är det en enkel stad att gilla. Väldigt vacker med sina trähus och varken för stor eller för liten, och man får vara med och påverka i större utsträckning än vad jag tror man får på en del andra ställen, menar Patrik.

Efter några år som enhetschef sitter han nu på stolen som HR-strateg.
- En drömtjänst för en personalvetare. Man får jobba med saker som i stort sett bara är positiva. Kompetensutveckling, rekrytering, se till att personalen vill stanna. Visst finns det några saker som kanske är mindre roliga men mycket handlar om att se behoven hos personalen och hjälpa dem att komma rätt. Då blir man oftast välkomnad, säger han och ler.
Han funderar lite:
- Jag tror kanske inte jag hade kunnat få den här chansen lika snabbt om jag inte jobbat i Alingsås. Jag upplever kommunen som bra på att ge ett stort förtroende, som du kanske inte får i en storstad…

Så. Det kanske inte blev NHL för Patrik Lundquist. Men kanske ändå stolpe in hela vägen in i mål.