Borta bra, men hemma bäst

Efter utbildningen fick exploateringsingenjören Sofia Björking jobb i hemkommunen – och trivs som fisken i vattnet.
- Alingsås är en lagom stor stad för att få bra utveckling, säger Sofia.

Många mindre städer har problem med att många unga vägrar jobba i sin hemkommun efter studierna. Men Alingsås är inte som andra städer, verkar det som.
- För mig var det självklart, skulle det komma en tjänst här skulle jag söka den, säger Sofia Björking.

Och hon hade tur. Efter att ha vikarierat i Stenungsunds kommun de första månaderna efter att hon sprungit ut som färdig lantmäteriingenjör dök den upp. Alingsåstjänsten.  Och hon fick den.
- Jag vet inte riktigt vad det är, men jag tycker Alingsås är en perfekt stad att börja jobba i. Jag får jobba brett, ta stort ansvar och tidigt driva större projekt. Jag tror det är svårt att hitta platser som ger en bättre möjlighet att komma igång och att utvecklas, resonerar hon.

Det är också i Alingsås som grunden till hennes yrkesval ligger, så kanske är jobbet här en naturlig fortsättning på en utstakad väg. Uppvuxen i en familj som ägde skogsfastigheter utvecklades tidigt ett intresse för att arbeta med frågor kring fastigheter och mark. Och efter en del dividerande i högskolekatalogerna föll valet på en lantmäteriutbildning i Trollhättan.
-Var väl inte glasklart att just exploateringsingenjör skulle bli inriktningen, men ju längre utbildningen gick och vi fick fundera på i vilken riktning vi ville gå blev det mer och mer tydligt, säger Sofia.

Som exploateringsingenjör är uppgifterna varierande och spänner över ett fält som fångade Sofias intresse. Grunden är att förvalta kommunens mark med allt vad det innebär. Inköp och försäljningar av mark, genomförande av detaljplan och avtalsskrivande med olika aktörer för att få staden att växa och exploateras på ett så bra sätt som möjligt – där alla ska känna att det sker på ett schysst sätt.
- Visst kan det vara en utmaning ibland, men oftast är det bara fantastiskt kul, säger hon glatt och funderar:
- Sen är ju Alingsås en stad som verkligen växer nu och det kan väl spela in, det finns alltid nya spännande projekt känns det som. Så får du chansen att jobba här med oss så kan jag rekommendera att söka, säger Sofia utan att tveka.

Men handen på hjärtat, var är haken?
- Det är svårt faktiskt, för förutom jobbet har vi en bra stämning här, vi lirar till och med innebandy ihop, ha ha. Sen har jag mina hästar en kort bit härifrån och även mina föräldrar bor här så nej jag vet inte vad det skulle vara. Det skulle väl vara att jag själv bor i Trollhättan och pendlar då, men nej jag vet inte. Jag gillar ju Trollhättan med så nu får jag det bästa av två världar. Och det är ju en schysst känsla att alltid känna sig hemma.