Ritad bild på Jafar, Isa, Supranee och Nina som tillsammans berättar kring vad h
Jafar, Isa, Supranee och Nina som tillsammans berättar kring vad hälsa betyder för dem

Fyra ungdomar berättar kring vad hälsa betyder för dem

Fyra ungdomar som feriearbetade inom Hälsonavet under sommaren 2015 fick för en stund låtsas att de representerade alla unga i Alingsås kommun. Utifrån några öppna frågeställningar fick de berätta vad hälsa och att må bra innebär för unga i Alingsås. Här nedan samt på bilderna ser du deras tankar kring hälsa och livskvalité.  

"För att må bra hemma behöver vi mat, internet, någon att snacka med och vår egen bubbla. Att ha möjligheten att vara ensam när man behöver det är viktig för oss.

För att må bra i skolan behöver vi god mat, bra arbetsmiljö, vänner, rast, möjligheten att gå ut på lektionstid och jobba, förstående lärare och en städad miljö.

En del av oss vill ha bättre ordning i soprummet. Resten känner att vi aldrig är i området där vi bor, utan vi åker heller bort och är någon annanstans. Men självklart skulle det vara skönt om det kan vara rent överallt.

Att inte känna någon i närheten av där man bor gör så att man blir sittandes hemma. Vilket i sig gör att man blir fruktansvärt uttråkad. Något som kan göra att man mår dåligt är föräldrar som tar en öl eller två för mycket, lite för ofta. Eller när strömmen går och Wi-Fi:et läggs ner.

Det som får oss att må sämst i skolan är när dem man umgås med är sjuka eller lediga, speciellt om man har jobbiga lektioner. När alla lärare ger klassen ett prov på samma vecka. Förstår dem inte att vi inte klarar hur hög stress som helst? För många prov på en gång gör att vi måste prioritera vilka ämnen som är viktigast för oss och vi tappar då betyg i alla de andra ämnena.

Området vi bor i ska vara trevlig att vistas i, rent på gatorna, parkbänkar som man kan sitta på, snälla grannar, eluttag på busskuren när man väntar på bussen. Det ska finnas bänkar och gräsytor där hundar ej rastas då vi vill kunna ha picknick där!!!

Bättre cykelvägar ut till exempelvis Lygnared för oss som våra föräldrar vägrar köra. Fler allmänfotbollsplaner så att vi slipper ha uppklippta hål i staket överallt.

Det är olika om man umgås med folk i sitt område. För den som gör det kan det vara skönt att ha öppna ytor i området för att slippa gå så långt bort för att bara umgås med sina grannar. För oss andra är det inte lika viktigt."

 

Kontakt

Vill du vill veta mer om projektet så tveka inte att ta kontakt!

Teres Lundin, projektledare
teres [dot] lundin [at] alingsas [dot] se    Telefon; 0322-617207