Frågor och svar om e-faktura

Vad är en elektronisk faktura (e-faktura)?

En elektronisk faktura skickas till dig via din Internetbank, där fakturan går att titta på elektroniskt.

Hur anmäler jag mig till att få elektroniska fakturor?

Via din Internetbank letar du upp listan över de företag som är anslutna till elektronisk faktura. Välj Alingsås kommun (bankgiro 5593-8237) och fyll i anmälningsformuläret.

Kan jag betala någon annans elektroniska faktura via min Internetbank (tillexempel make/makas faktura)?

Ja, du fyller i både dina och din make/makas uppgifter på anmälningsformuläret.

Hur avanmäler jag mig från att få elektroniska fakturor?

Via din Internetbank letar du upp avanmälan för elektronisk faktura. Där följer du instruktionerna för avanmälan.

Hur vet jag att jag fått en elektronisk faktura till min Internetbank?

Du måste regelbundet kontrollera hos din Internetbank om du har några elektroniska fakturor som har kommit in för betalning.

Får jag pappersfaktura?

Nej, när du är anmäld till elektronisk faktura får du inte längre någon pappersfaktura från Alingsås kommun.

Vilken information får jag på den elektroniska fakturan?

Den elektroniska fakturan innehåller samma uppgifter som en pappersfaktura.

När betalas en elektronisk faktura?

När du har godkänt din elektroniska faktura hos din Internetbank ser banken till att den betalas på förfallodagen.

Kan jag kombinera elektroniska fakturor med autogiro?

Ja, du kan ansöka om att dina elektroniska fakturor skall betalas med autogiro via länken i din Internetbank. Det innebär att du får en elektronisk faktura, men du behöver inte godkänna den. Den kommer automatiskt att betalas på förfallodagen.

När får jag den elektroniska fakturan?

Den elektroniska fakturan får du vid samma tidpunkt som du skulle ha fått pappersfakturan.

Vad händer om jag missar att betala?

Om du missar att betala din elektroniska faktura, skickar Alingsås kommun en påminnelse på papper. En betalningspåminnelse skickas aldrig elektroniskt.

Vad händer om jag byter bank?

Om du byter bank måste du själv anmäla dig hos din nya bank för tjänsten elektronisk faktura från Alingsås kommun.

Vart vänder jag mig om jag har frågor om en elektronisk faktura?

Har du frågor om innehållet i fakturan kontakta den referens som finns angiven på fakturan.