Höstenergi

För 14 år sedan kom några arkitektstudenter till Alingsås för att pröva ljussättning av olika objekt i stadsmiljö. På bara ett par år hade det hela utvecklats till en workshop med kända ljussättare från när och fjärran. Studenter bjöds in för att delta i workshopen, och installationerna fick vara kvar i fyra veckor och visas upp för allmänheten. Lights in Alingsås hade blivit till. 

Genom åren har en lång rad fina installationer spridit ljus över Alingsås. En jag särskilt minns är Charles Stones ljusspel på Afzeliiskolan. Under några minuter fick man se hur en skolflicka vaknade på morgonen, sprang till skolan, kom för sent till lektionen, gick hem efter skolans slut, kollade på tv och slutligen gick till sängs. Detta var första installationen med styrt LED-ljus.

Det finns också många historier att berätta. Ett år skulle stationshuset ljussättas. För att förstärka ljusupplevelsen installerades en rökmaskin på andra våningen. Ett fönster öppnades för att sprida röken och ljuseffekten blev som förväntat. Några minuter efter att ett tåg passerat Alingsås, kom en styrka från Räddningstjänsten med blåljuset på. Lokföraren på tåget hade sett röken och larmat 112! 

Alla dessa installationer och alla dessa historier skulle inte ha funnits utan det otroliga engagemang som finns på många håll i Alingsås. Sedan början av 2000-talet har elstudenter från Alströmerskolan varit med att bygga och dra kablar till installationerna. Och hos Alingsås Energi har man hjälpt till med el, kablar och teknik och troget sett till att allt fungerat i ur och skur.

 

Inge Johansson

Fd projektsamordnare, Alingsås Energi