Alingsås 400-årsjubileum

Den 21 september 2019 fyller Alingsås 400 år - det ska firas! 23 önskeprojekt kommer att förgylla firandet, med start 21 september 2018, och pågå varje månad fram till jubileumsdagen.

Privatpersoner, föreningar, organisationer, företag och studieförbund har under ett halvår fått ansöka om pengar för att kunna realisera sina önskeprojekt i samband med 400-årsjubileet. Totalt kom det in 51 ansökningar och av dessa har 23 projekt blivit beviljade att få genomföra sina idéer.

- Jag är otroligt stolt över alla förslag som har kommit in till Önskeprojektet, vilken kreativitet och uppfinningsrikedom. Och samtliga som bidrar med att ge ytterligare glans och glädje åt vårt firande av Alingsås 400-årsjubileum, säger Birgitta Westergren-Lenken, projektledare för jubileet.

Den 21:e varje månad, från september 2018 fram till Alingsås födelsedag 2019, (med undantag för en del projekt som kommer att genomföras ett senare datum, men också vid fler tillfällen under året) kommer Alingsåsarna att få ta del av en rad olika evenemang och aktiviteter. Kriteriet för önskeprojekten har bland annat varit att de ska vara nyskapande och utvecklande, tillgängligt för alla samt bidra till att minst två målgrupper; barn och ungdom, nya svenska medborgare och personer med funktionvariationer ska finnas delaktiga i projektet.

Det kommer att bli ett händelserikt år runt omkring i Alingsås kommun med aktiviteter som kommer att innefatta stadsvandringar, föreställningar, mat, hälsa och idrott, kultur och historia. Önskeprojekten kommer att genomföras såväl i Alingsås stadskärna som utanför, bland annat i Bjärke, Vikaryd och Västra Bodarna.

- Den ambition och idérikedom för att bidra med nya aktiviteter under firandet av Alingsås 400 år har varit fantastisk. Det är också roligt att vi har en sådan geografisk spridning i hela kommunen, säger Kristina Grapenholm, kommunfullmäktiges ordförande.

Varje aktivitet kommer att delrapporteras under radiosändningar i Alingsås närradio den 21:e varje månad kl. 19-21.