Säkerhet och beredskap

Kommunens säkerhetsarbete syftar till att skapa trygghet och säkerhet för kommunens medborgare, medarbetare och de som vistas i kommunen.

Vanliga frågor och svar

  • Civilt försvar är hela samhällets förmåga att skydda civilbefolkningen vid krigsfara och krig. Det handlar om att se till att de viktigaste samhällsfunktionerna fungerar så långt det är möjligt. Det kan vara att se till att elever fortsätter få undervisning i skolan, att vattenförsörjning fungerar och de äldre får fortsatt vård och omsorg.

    I det civila försvaret ingår statliga myndigheter, regioner, kommuner, frivilligorganisationer och trossamfund. Men även av företag och privatpersoner. Det civila försvaret har också till uppgift att stödja Försvarsmakten vid krigsfara och krig, exempelvis med sjukvård till skadade soldater och med transporter.

    Msb.se – Det här är civilt försvar  

  • Krisberedskap handlar om förmågan att förebygga, stå emot och hantera krissituationer. Förmågan byggs upp genom bland annat utbildning, övning samt genom den organisation och de strukturer som skapas före, under och efter en kris.

    Utgångspunkten är att hela samhället gemensamt och inom sina respektive områden tar ansvar för och utvecklar krisberedskapsarbetet. I detta ligger också att enskilda människor utifrån sina egna förutsättningar tar ansvar för sin säkerhet. Arbetet sker på alla nivåer: lokalt, regionalt och nationellt, men också på EU-nivån och internationellt.

  • Det militära försvaret består av Försvarsmakten, Hemvärnet och ett antal andra myndigheter. Försvarsmakten är den statliga myndighet som ska upprätthålla och utveckla det militära försvaret. Huvuduppdraget för Försvarsmakten är att försvara Sverige mot ett väpnat angrepp. I uppdraget ingår det också att skydda Sveriges handlingsfrihet från politisk och militär påtryckning, att öka vår egen säkerhet genom att vara med i insatser här i Sverige, i vårt närområde och internationellt.

     

  • Om regeringen anser att Sverige befinner sig i krig eller krigsfara har den möjlighet att fatta beslut om höjd beredskap. En beredskapshöjning är ett sätt att ställa om det fredstida samhällets administration och organisation till en form som är anpassad för och fungerande i krig och krigsfara. Höjd beredskap kan antingen vara skärpt beredskap eller högsta beredskap. Vid högsta beredskap och vid beredskapslarm övergår kommuner och regioner till krigsorganisation.

Alingsås kommun