Kom loss Alingsås
Kom loss Alingsås

Kom Loss - mässan för tillgänglighet, hälsa och delaktighet för alla

FÖRENINGSMÄSSA på ESTRAD i Alingsås, torsdagen den 7 september 2017 med utställare/program kl 10:30-17:30. Föreläsning för alla utställare och allmänhet kl 18:00-19:00

Fokus på tillgänglighet, hälsa och delaktighet för alla.

Syftet är att man oavsett funktionsförmåga skall kunna prova på och hitta sin fritidsaktivitet.

Vill din förening visa upp vad ni har för verksamhet?

Anmäl via anmälningsblankett nedan, senast den 1 juni till:

Lena Eriksson, tel 0322-616115, lena [dot] eriksson [at] alingsas [dot] se 

Vad är Kom loss?

Kom loss är en föreningsmässa som Alingsås kommun arrangerar tillsammans med Västra Götalandsregionen och Parasport/Västergötland, för ökad tillgänglighet, delaktighet och hälsa. Syftet är att öka möjligheten för alla, oavsett funktionsförmåga, att kunna delta i fritidsaktiviteter. Föreningar som har verksamhet eller vill starta verksamhet där personer med funktionsnedsättning kan vara delaktiga, kan delta i mässan.

För mer information:

Lena Eriksson, avdelnings chef, lena [dot] eriksson [at] alingsas [dot] se
tel 0322-616115

Claes Andreasson, fritidskonsulent, claes [dot] andreasson [at] alingsas [dot] se
tel 073-4269840

Kristina Avaheden, funktionshinderstrateg, kristina [dot] avaheden [at] alingsas [dot] se
tel 0322-61 70 55.

Läs om Kom loss 2016:

Tusenvallen sprängdes för första gången när runt 1500 personer besökte succémässan Kom loss på Estrad i Alingsås.
- Det har varit en fantastisk dag med många härliga möten och aktiviteter, jag är mer än nöjd, säger Kristina Avaheden från arrangörsstaben.

På fyra år har Kom loss-mässan, en föreningsmässa med fokus på tillgänglighet, hälsa och delaktighet för alla, vuxit från några hundra personer till 1500 besökare under torsdagens genomförande.
- Det märks att det finns ett behov och det är kul att se vilket intresse som finns, säger Kristina Avaheden, funktionshinderstrateg på Alingsås kommun och tillsammans med bland annat fritidskonsulent Claes Andreasson en av de som ansvarar för Kom loss.

I år var schemat minst sagt fullspäckat. Med allt från prova-på-aktiviteter till breakdance, stolsyoga och flera högaktuella föreläsningar fanns mycket att göra, titta på, eller lära sig av.
- Vi har haft fantastiska föreläsare i år, som till exempel Sören Olsson (författare till bland annat Sune-böckerna och Prins Annorlunda), Peter Ojala (elitidrottsman och expertkommentator vid Paralympics) och Maja Theorin Mentzer (funkisförälder och högaktuell med temabok). En bra blandning som gav väldigt mycket tycker jag, säger Kristina.

Fina besökssiffror, duktiga föreläsare och aktiviteter i all ära. När de summerar det bästa med Kom loss-mässan är det dock en annan sak som smäller högre: Att den kan få vara startskottet till en meningsfull fritid och en ny vardag för många av besökarna.
- Vi har ju statistik på det sedan tidigare år att många hittar en meningsfull fritidsaktivitet i kontakten med föreningarna och organisationerna som finns på plats här. Vi vet också att Kom loss har varit startskottet för flera föreningar – som till exempel kälkhockeyföreningen, Enkelgympan på Friskis & Svettis och AIF:s tillgänglighetsanpassade gymnastik. Då har vi lyckats, menar Claes Andreasson.

Nytt för i år var att alla gymnasietvåor fanns på plats under föreläsningen med Sören Olsson, och även flera av kommunens femteklassare var med.
- Att ha skolelever på plats höjde stämningen rejält och jag tror det blev en aha-upplevelse för många, menar Claes.

Det känns som att det blev en ganska bra dag i år igen?
- O ja, vi är jättenöjda och att vi kan vara på Estrad är perfekt, det är centralt, enkelt att ta sig till och passar precis våra behov, här kommer vi bli kvar ett bra tag, menar Kristina.

Robert Tjernberg
Kommunikationsstrateg, pressfrågor
Alingsås kommun

 
Program för Kom loss 2016 och utställarlista finns som pdf:er nedan.
Läs Kom Loss bloggen från Alingsås tidning: http://www.alingsastidning.se/2016/09/kom-loss-blogg-2016/
 

Se intervju från Kom Loss-mässan 2016 med författaren Sören Olsson här:

 

Karta

Javascript is required to view this map.