Foto på året sommarblomsplantering vid Lillån

Retrotwist i årets sommarblomsplantering

Oväntade färgkombinationer som exempelvis orange tillsammans med rosa och purpur var nytt och häftigt på 70-talet. Här flirtar vi med den retrokänslan i våra stora urnor. Läs mer om växterna här och missa inte vår broschyr som guidar dig genom Alingsås parker...

Orangegula lejongap, kombineras tillsammans med mustigt vinröda petunior, vars sortnamn `Burgundy Velour´ anger färgtonen. Titta noggrant på lejongapet Antirrhinum majus Solstice Orange Tricolor och upptäck färgskiftningarna! 

Många av planteringarna är sammansatta  i kontrastrika och starka färgkombinationer. Orange och gult  i olika nyanser kombineras med lila, blåa och violetta toner. Gult och purpur kombineras likaså men för att lugna ner färgmättnaden kombineras ibland det gula med vitt. 

Sammetsblomster och jätteverbena

I planteringarna ner mot Lillån vid Stora och Lilla Torget återfinner man blå angelonia som växer i en matta av grå silverek och vinröd palettblad. Angelonian är en relativt ny sommarblomma på den svenska marknaden. Växten härstammar från Centralamerika och genom ett framgångsrikt förädlingsarbete finns det nu både pålitliga och vackra sorter i handeln. För höjden i planteringarna står vita sommarljus och blåvioletta jätteverbenor. Jätteverbenan har varit en riktig trendsättare i sommarblomsvärlden de senaste tio-femton åren och det är lätt att tro att den är en nykomling men så är inte fallet. Redan Linné beskrev den och examplar av Verbena bonariensis, jätteverbena återfinns i Linnéherbariet.
Här växer också sammetsblomster , tagetes, som var vanlig under 70-talet, så vanlig att den fick ett kanske oförtjänt dåligt rykte. Den finns i många olika sorter och variationen är stor, från enkla småblommiga till dubbla storblommiga. Gillar man inte  orange går den att få i exempelvis tegelrött, gult eller cremevitt.  Namnen avslöjar i vilka färger det rör sig om, Tagetes Lady Orange, Tagetes Durango Red och Tagetes Gold Medal.

Palettbladens återkomst

I rabatterna i museiparkens entré sprakar det av färg. Som kantväxt växer röda sammetsblomster. Innanför lyser gula nemesia  som kontrasteras mot mörkt vinröd batat och flaskbortsgräs.

I de tropiska länderna odlas batat för matens, sötpotatisens, skull. Dock är det så att dessa sorter som växer här hos oss har framodlats för sina vackra blad skull och inte som föda. Nemesian har också varit föremål för förädling. Den var en populär sommarblomma redan under 1800-talet men försvann nästan från marknaden på grund av konkurrens från tåligare och säkrare sommarblommor. Nu har man däremot förädlat fram stabila långblommande sorter. Väl värda att få en ny chans!
I de fyrkantiga små rabatterna i museiparken är tanken att det ska vara lite lugnare  färgmässigt, istället står palettbladen för retrokänslan.
Palettblad var en populär krukväxt på 60 - och 70 – talen. Den är en fin bladväxt som tål att återupptäcka, även för utplantering i sommarblomsrabatten. Det svenska namnet palettblad syftar på  att bladverket skiftar i olika färger, många gånger med en bård ytterst på bladet. Vi har använt en sort av palettblad som heter `Chocolate mint´.

Palettbladen växer som bårder i en låg matta av vit strandkrassing. Den kan tyckas oansenlig med sina små vita blommor men sniffa in den fina doften av honung, särskilt på kvällen! Lite senare på säsongen kommer gula sommarrudbeckior att lysa upp varje fyrkant. Sirliga ekorrkorn kommer likaså att ha sin höjdpunkt under slutet av sommaren.

Här hittar du årets blomsterplanteringar

Kommunens sommarblomsplanteringar hittar du vid Stora och Lilla torget i Museiparken, Nolhaga och Plantaget samt i urnor på olika platser i staden. I Plantaget hittar du även årets gästplantering och i närheten av planteringen finns informationstavlor som beskriver Plantagets historia.

Välkommen att njuta av årets blomsterplanteringarna och att vandra i våra sköna, gröna och lummiga parker.

Broschyr med parkvandring

Upptryckt broschyr om våra parker finns att hämta på turistbyrån och i receptionen på Rådhuset, se även pdf nedan.

Tillhörande information