Foto invigning Nolhaga lekplats

Tillgänglighetsanpassad lekplats i Nolhaga

2014 satsade Alingsås kommun på att göra Nolhaga lekplats tillgänglig för alla barn.

Det handlar om en stor lekplats, på 1 225 kvm, med en mängd olika utmaningar för barnen.

- Det känns viktigt att kunna erbjuda en lekplats där alla barn kan ha skoj tillsammans, samtidigt som lekplatsens utrustning är pedagogisk och tränar upp barnens förmågor, säger Agneta Wendesten som är stadsträdgårdsmästare i Alingsås.

Bro för rullstolar

Bland annat så finns två små broar varav den ena är specialgjord för att fungera som en lagom svår utmaning att ta sig över med rullstol.

Det finns även lekslott och lekhus som är tillgänglighetsanpassade och i parkens sandlåda så byggs ett bakbord, där sittande och stående barn kan ha kul tillsammans.

Unik lekställning

Alingsås är unika i Sverige med en speciell lekställning som är utrustad med inbjudande ljusspel i regnbågens alla färger och har en mängd roliga och utmanande möjligheter till lek. Ställningen har funktioner som även passar för barn med funktionsnedsättningar.

Hinderbana som utmanar

På lekplatsen finns även en hinderbana, som ska öva upp barnens balanssinne och koordinationsförmåga, och den som vill kan på lekplatsen ta sig fram i kryprör, åka rutschbana och spela spel. Ett av dessa spel är Alingsås först i Västsverige med att ha. Det handlar om en interaktiv elektronisk plattform, med olika spel, där barnen kan utmana varandra i styrka, balans och snabbhet.

Kompisgunga och pendelgungor

Även när det gäller vissa av gungorna så handlar det om ny teknik. I den stora kompisgungan kan barn samtidigt som de gungar mötas av interaktiva utmaningar och audiovisuella belöningar i form av applåder eller musik, som drivs av solenergi.

 

Kontakt: Agneta Wendesten, stadträdgårdsmästare, tfn: 0322-61 72 44.