Foto. Vattenglas.

Onsdag 22 mars - FNs internationella världsvattendag

Det innebär att dricksvattenfrågan lyfts världen över, även i Alingsås kommun. Sveagatan är först ut när kommunen blir kranmärkt.

Dagen till ära blir startskottet i kommunen för en ny nationell hållbarhetsmärkning, Kranmärkningen. Först ut att Kranmärkas är verksamheterna på Sveagatan: tekniska förvaltningen, samhällsbyggnadskontoret och miljöskyddskontoret.

Kranmärkningen innebär att verksamheterna beslutat sig för att bara servera kranvatten, alltså inget buteljerat vatten, varken på Sveagatan eller på annan plats där verksamheterna finns placerade.

- Det känns jättekul att få ta emot Kranmärkningen idag. Vi är stolta över vårt fina Alingsåsvatten, och tycker att det är en självklarhet att bara servera kranvatten i våra verksamheter. För oss blir märkningen också en påminnelse att det är lätt att vara miljöriktig, säger Caroline Hagström förvaltningschef på miljöskyddskontoret och tf. förvaltningschef på tekniska förvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen.

Det är VA-avdelningen som delar ut kranmärkningen och förutom äran får verksamheternas medarbetare möjlighet att använda sig av kranmärkningen i sin kommunikation för att lyfta det hållbarhetsarbete som görs i organisationen.

- Kranvattnet är ett av Sveriges mest kontrollerade och miljövänliga livsmedel. Vi hoppas att det faktum att våra tre förvaltningar på Sveagatan får ta emot Kranmärkningen idag ska sprida ringar på (dricks)vattnet och få fler lokala organisationer, företag och event att tänka till kring sin vattenkonsumtion, och välja kranvatten framför buteljerat vatten, säger Jennie Eriksson biträdande VA-chef.

Som organisation eller företag har man mycket att vinna på att välja kranvatten istället för buteljerat vatten. Faktum är att buteljerat vatten beräknas vara 1000 gånger dyrare per liter, jämfört med vatten direkt från kranen.

Enligt VA-taxa i Alingsås kommun 2017 är priset för kranvatten ca 1 öre/liter. Men framförallt är det en miljöfråga.

VA-avdelningen uppmuntrar fler organisationer och event att välja kranvatten, och därmed kvalificera sig för en Kranmärkning. Resultatet av arbetet och antalet Kranmärkningar kommer att redovisas i samband med Världsvattendagen 2018.

Kontakt

Jennie Eriksson, biträdande VA-chef, tel. 0322-61 62 25, jennie [dot] eriksson [at] alingsas [dot] se