Ny tobakslag börjar gälla den 1 juli

Riksdagen har röstat igenom om en ny tobakslag "Lagen om tobak och liknande produkter" som gäller från och med den 1 juli. Den innehåller tre olika delar, varav det utökade rökförbudet är det som på förhand blivit mest uppmärksammat.

Det utökade rökförbudet som gäller från 1 juli i år omfattar ett flertal nya platser. Bland annat uteserveringar, lekplatser och entréer till lokaler dit allmänheten har tillträde. 

Rökförbudet gäller fler produkter än tobak. Elektroniska cigaretter, örtprodukter eller andra produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak blir också förbjudet på dessa platser. 

Utöver rökförbudet har den nya tobakslagen ytterligare två huvuddrag. Det ena kommer från EU:s tobaksproduktdirektiv och gäller spårbarhet och säkerhetsmärkning för att minska illegal handel. Det andra innebär att det införs en tillståndsplikt för att få sälja tobaksvaror, dels till konsument och dels inom partihandeln vid försäljning till detaljhandeln. Tillstånden förenas med ett lämplighetskrav och det är kommunen som ansvarar för den hanteringen.

Läs mer om den nya tobakslagen i bilagan nedan.

Mer information

Fredrik Holmqvist, miljöskyddsinspektör
fredrik [dot] holmqvist [at] alingsas [dot] se, 0322 61 63 64.