Livsmedel och hälsa

För livsmedel med kvalitet

Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Miljöskyddskontoret kontrollerar därför restauranger, gatukök, livsmedelsindustrin, butiker och andra livsmedelsföretag i Alingsås kommun för att säkra kvaliteten på våra livsmedel.

Restauranger, butiker och andra som hanterar livsmedel har ett ansvar för människors hälsa. Allt vi äter och dricker ska hanteras så att vi inte blir sjuka av det.

Även hemma i köket är det viktigt att hantera livsmedel på rätt sätt för att undvika att bli matförgiftad. Nedan följer några goda råd.

  • Tvätta händerna ofta.
  • Laga inte mat åt andra när du är sjuk.
  • Diska skärbrädor och redskap ordentligt.
  • Ha kallt i kylskåpet.
  • Skilj på råvaror och lagad mat.
  • Se till att maten blir ordentligt uppvärmd, minst 70°C.

Matförgiftningar

Om du har blivit sjuk av något som du har köpt eller blivit serverad i Alingsås är det bra om du anmäler det till Miljöskyddskontoret, så att vi kan utreda och i bästa fall förhindra att fler drabbas. Mer information om anmälan av misstänkt matförgiftning finns i menyn till vänster.

Ring Miljöskyddskontoret när du har frågor eller klagomål gällande hantering av livsmedel.

För dig som bedriver verksamhet

Funderar du på att starta en servering, butik eller annan verksamhet med livsmedelshantering? Mer information om vad som gäller när du ska starta en livsmedelsverksamhet hittar du under länken nedan.

Tillhörande information