Kristina Grapenholm förklarade skyltarna invigda.

Historien om Nolhaga park på plats

På torsdagen invigdes en ny permanent utställning i Nolhaga park. Där går det nu att läsa om parkens historia ända från Alströmers tid fram till nutid.

– Känns jättebra, vi är jättenöjda med slutresultatet, säger stadsträdgårdsmästare Agneta Wendesten, som var den som tog initiativet till skyltarna.

Sedan tidigare finns det liknande historiska skyltar i Plantaget. Därför tog Agneta Wendesten ett initiativ om att uppföra konstnärliga tillbakablickar även i Nolhaga park, och det var också samma konstnär som anlitades i Helena Backmark. 

På skyltarna kan man bland annat läsa om hur Jonas Alströmer på 1700-talet gjorde i ordning marken för att börja odla potatis och andra nyttoväxter. Även epoken då parken ägdes av Claes Adelsköld på 1800-talet och det nuvarande slottet byggdes skrivs det om på skyltarna.

Kommunen har ägt Nolhaga park sedan 1921. Under den tiden har exempelvis djurpark, lekplats och kolonier tillkommit i området som sedan många år tillbaka är ett välbesökt utflyktsmål för både alingsåsare och besökare.

– Det finns så mycket historia om och från Nolhaga park och det är jättekul att vi kan göra den tillgängligt på det här sättet, säger Agneta Wendesten.

På torsdagen invigningstalade kommunfullmäktiges ordförande Kristina Grapenholm. Även konstnären Helena Backmark var på plats för att ta del av slutresultatet. Efter att skyltarna var avtäckta bjöds det på frukt och de närvarande fick möjlighet att titta närmare på parkens senaste tillskott. 

Utställningen är ett av park- och naturenhetens bidrag till Alingsås 400-årsjubileum som pågår för fullt runt om i kommunen under 2019.

Mer att läsa om Nolhaga park finns här.

Mer information

Agneta Wendesten, stadsträdgårdsmästare, 0322 - 61 72 44.