Foto skylt, tippning förbjuden

Därför ska man inte dumpa trädgårdsavfall i naturen

Under perioder när det röjs mycket i trädgårdarna ökar tyvärr belastningen i naturen med olovligt tippat trädgårdsavfall. Det finns en felaktig uppfattning hos en del att det skulle vara bra för naturen att tippa trädgårdsavfall där.

Oönskad belastning

Eftersom det blir jord av trädgårdsavfallet tror vissa att det gynnar naturen, men jord ska inte vara i naturen utan i trädgården där man odlar något. I naturen finns ingen matjord.

I naturen blir det bara en oönskad belastning och övergödning. Förutom att det är olagligt, ser otrevligt ut och retar grannarna så genererar det bara oönskad växtlighet som nässlor, hallonris, kirskål, druvfläder m.m. som tränger undan den naturliga floran på platsen.

Minska övergödningen

Genom att sluta dumpa trädgårdsavfall i naturen bidrar vi till minskad övergödning och även till att risken för spridning av oönskade växt- och djurarter samt sjukdomar minskar.

Återvinn och återanvänd

Trädgårdsavfall ska naturligtvis återvinnas och återanvändas där det kommer ifrån. Att kompostera trädgårdsavfallet själv i trädgården är ju det allra bästa för miljön. Om du inte har möjlighet till det så erbjuder avfallsavdelningen olika möjligheter, läs mer om det längst ner på sidan, klicka på länken "information, abonnemang, trädgårdsavfall."

Visste du att...

...det inte är tillåtet att lägga trädgårdsavfall i form av grenar, löv, mossa, blomjord, krukväxter och aska i det bruna kärlet för matavfall, då det stör rötningsprocessen. Ditt matavfall blir fordonsgas.
 …du som bor i lägenhet kan lägga blomjord och krukväxter i ditt gröna kärl för brännbart avfall.

 

Tillhörande information