Sorteringsråd - hushållsavfall

Så här sorterar du matavfall och brännbart avfall

Matavfallet läggs i en matavfallspåse och sedan i det bruna kärlet. När du sorterat ut förpackningar och det som är matavfall lägger du den lilla rest som blir över i ditt gröna kärl för brännbart avfall. Läs mer i sorteringsguide A-Ö, se länk nederst på sidan.

Det är inte tillåtet att lägga farligt avfall i soporna

OBS! Det är absolut förbjudet att lägga farligt avfall i hushållsavfallet eller avloppet. Det farliga avfallet ska lämnas till en miljöstation som finns på kommunens bemannade återvinningscentraler och på bensinstationerna Preem vid Hedvigsberg och Statoil på gamla Vänersborgsvägen. Batteriholkar finns utplacerade på alla återvinningsstationer för förpackningar i kommunen.

Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall ditt kärl/fack för matavfall

Matavfallet rötas och blir fordonsgas. Rötresten kan användas som jordförbättringsmedel i jordbruket. De är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall i form av grenar, löv, mossa, blomjord, krukväxter och aska i det bruna kärlet eller i facket i ditt flerfackskärl då det stör rötningsprocessen. Du som bor i lägenhet får lägga blomjord och krukväxter i ditt gröna kärl för brännbart avfall.

Tips!

  • För att få nya påsar för matavfallet, knyt en tompåse på locket, så lämnar tekniska kontoret en rulle vid nästa tömning. En rulle motsvarar ca en årsförbrukning.
  • Ersätt aldrig matavfallspåsen med vanlig plastpåse.
  • Ställ ut det bruna kärlet för tömning även om det bara skulle vara en påse i kärlet. "Många påsar små…"

Om det bruna kärlet luktar illa kan du tänka på följande:

  • Försök att placera kärlet i skuggan. Starkt solsken gör att det kan bli mycket varmt inne i kärlet vilket innebär att materialet kan börja lukta. Om det finns kladd kvar i kärlet kan du skölja ur kärlet.
  • Knyt ihop matavfallspåsen ordentligt och lägg den försiktigt i kärlet. Fyll inte påsen mer än till ¾-delar så går det lättare att knyta, då läcker innehållet inte ut och kladdar ner kärlet.
  • Undvik blött matavfall i kärlet genom att låta det rinna av ordentligt i vasken. Skrapa helst av matresterna direkt från tallriken ner i påsen.  
Tillhörande information