Ditt matavfall blir fordonsgas

Matavfall

Matavfallet består av matlagningsrester som exempelvis ägg och potatisskal, fiskrens, frukt och grönsaksrester, kaffesump och tesump inkl. filter och matrester från kött, fisk, fågel, potatis, grönsaker, bröd, ost och kakor. Du får även slänga vått hushållspapper bland matavfallet. Matavfallet sorteras i matavfallspåsar som vanligt.

Nya påsar?

För att få nya påsar för matavfallet, knyt en tom påse på locket, så lämnar tekniska förvaltningen en rulle vid nästa hämtningstillfälle. En rulle motsvarar cirka en årsförbrukning.

Vad blir det av matavfallet?

Matavfallet behandlas och blir fordonsgas för fordonsdrift. Rötresten kan ersätta konstgödsel i jordbruket.

Lägg inte trädgårdsavfall i ditt fack för matavfall!

Matavfallet rötas och blir fordonsgas så det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall i form av grenar, löv, mossa, blomjord, krukväxter och aska i ditt fack för matavfall då det stör rötningsprocessen. Du som bor i lägenhet får lägga blomjord och krukväxter i ditt gröna kärl för brännbart avfall. Blomjord och krukväxter kan med fördel komposteras i den egna trädgården eller lämnas till en bemannad återvinningscentral. Tekniska förvaltningen erbjuder även hämtning av trädgårdsavfall, se vänstermenyn.