Bild på kranvatten

Alingsås kommun deltar i kranvattentävling

En kunnig jury smakar och bedömer kranvatten från hela landet och utser Sveriges godaste kranvatten. Branschorganisationen Svenskt Vatten arrangerar Kranvattentävlingen.

Har du tänkt på hur gott kranvatten är?

Kranvattnet i Sverige håller hög teknisk kvalitet, men det säger ju inget om smaken. I Kranvattentävlingen utser vi Sveriges godaste kranvatten!

Juryduon Gunilla Hultgren Karell och Jan Holmström får hjälp av 22 smaksäkra vinkännare och nio nyfikna skolelever när de i nio regionfinaler över hela landet utser 18 finalister bland de 112 tävlande kommunerna.

Kranvattenbidragen provas i en så kallad blindprovning, jurymedlemmarna har alltså inte kännedom om vilket vatten de provar. Varje jurymedlem sätter ett betyg mellan 0-20 poäng på respektive kranvatten. De två kommuner med högst poäng vid varje regionfinal går vidare till finalen i Stockholm den 21 oktober.

Juryns sammansättning av erfarna vinprovare med uppövad förmåga att känna såväl doft som smak och sätta ord på det tillsammans med elevens nyfikna och direkta perspektiv kommer att ge oss en rättvis men tuff tävling, säger Solveig Sommarström, juryns ordförande.

På fredag den 25 september åker vattenverket till regionsfinalen som går av stapeln i Fridaskolan i Göteborg. Med sig har dom ett vattenprov från Hjälmareds folkhögskola här i Alingsås.

Juryn i Göteborg består av:

•Mikael Nypelius, Bhoga

•Peter Halldén, Thörnströms Kök

•Elev: Vigor, åk 5

Mer information kring Kranvattentävlingen 2015 finns på www.svensktvatten.se

Se även artikel i Alingsåstidningen.

Om svenskt vatten

Svenskt Vattens vision är friskt vatten, rena sjöar och hav. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.

Svenskt Vatten företräder även de svenska vattentjänstleverantörerna inom den europeiska vattentjänstsorganisationen EUREAU med 400 miljoner kunder.