Vy över Anten
Utsikt över Anten från Gräfsnäs slottspark

Algblommning i Anten - iakttag försiktighet vid bad i Gräfsnäs slottspark

På grund av tillfällig algblomning råder Alingsås kommun till försiktighet vid bad i Gräfsnäsbadet i Anten. Algblomning kan även förekomma på andra platser runt om i kommunen.

Algblomning är ett naturligt fenomen, men vissa arter av algerna utvecklar giftiga ämnen som kan vara farliga för människor och djur.

Särskilt viktigt är det att hålla små barn under uppsikt då de lätt kan få kallsupar. Om man får i sig vatten med blommande alger kan det leda till klåda, kräkningar och diarré. Hundar och andra husdjur är också extra känsliga.

Tillsyn och eget ansvar

Alingsås kommun besöker regelbundet de kommunala badplatserna och när algblomning uppstår råder vi alltid till försiktighet. Blomningen kan vara lokal och det är upp till var och en att vara uppmärksam på den aktuella situationen. När det är kraftig algblomning ser man oftast direkt på vattnet att det kan vara olämpligt att bada. Vattnet blir grumligt eller färgat av ansamlingar av alger, ofta blågrönt eller grönfärgat.

 

Provtagning

Tisdagen den 1 augusti 2017 upptäcktes sjok med alger vid badplatsen vid Gräfsnäs slottspark. Nya prover togs den 15 augusti och de visar att vattnet är tjänligt men att det fortfarande finns spår av alger. Vi ber er därför att vara lite uppmärksamma när ni badar och studera hur vattnet ser ut just där ni är. Nivåerna av alger har dock sjunkit så det går bra att bada, men vi ber dig fortfarande vara lite extra uppmärksam.