Naturvetenskapsprogrammet (NA)

Är du intresserad av hur vi människor påverkar miljön, hur fysikens lagar fungerar eller hur människokroppen är uppbyggd? Det här är programmet för dig som är nyfiken på världen och vill hålla alla dörrar öppna för att kunna läsa vidare på universitet eller högskola. Du skaffar dig en bred grund inom de teoretiska ämnena med en fördjupning inom naturvetenskap.

Högskoleförberedande program

Naturvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande program anpassat för vidare studier på universitet och högskolor i Sverige och är en bra grund om du funderar på en internationell utbildning. Men en del elever går rakt ut i arbetslivet med en stor vilja att utvecklas inom näringslivet.

Två inriktningar

Inriktning Naturvetenskap ger full behörighet till nästan alla högskolestudier och är anpassad för dig som funderar på fortsatta studier på teknisk högskola, inom medicin eller naturvetenskapliga ämnen.

Inriktning Naturvetenskap och samhälle går inte lika långt i de naturvetenskapliga studierna, men ger istället ett samhällsperspektiv på studierna genom fördjupade studier i samhällskunskap och geografi.

I programfördjupningen ges möjlighet till studier i miljö- och energikunskap, matematik, filosofi och psykologi och hållbart samhällsbyggande. Se högerspalten.

Det dagliga skolarbetet

Utbildningen är omväxlande och föreläsningar varvas med grupparbeten och självständiga studier. Genom studiebesök, laborationer och exkursioner förankras inlärningen i verkliga situationer. Att öva kreativitet, initiativförmåga och problemlösning är en viktig och naturlig del av undervisningen på programmet. Du lär dig att arbeta systematiskt och objektivt och att förstå vad ett vetenskapligt förhållningssätt till kunskap innebär.

Arbetsro i stimulerande miljö

Klasserna är  studiemotiverade och eleverna hjälps åt att nå sina individuella mål med utbildningen. Stämningen är god och viktigt för framgångsrika studier är trivsel och omtanke. En god värdegrund och ett öppet klimat att få utveckla sin egen personlighet och intresse är en central del på programmet.

NIU

På Naturvetenskapliga programmet har du möjlighet att söka NIU i fotboll, gymnastik eller handboll.

Behörighet

Om du funderar på studier till läkare, tandläkare eller ingenjör väljer du inriktningen Naturvetenskap. De som väljer att läsa samhällsinriktningen går vidare inom ekonomi, polis, lärare eller varför inte direkt till näringslivet. Programmet ger dig en bred behörighet och många goda möjligheter att studera vidare, oavsett vilken inriktning du väljer.

Naturvetenskapsprogrammet är ett bra program för dig som vill hålla många dörrar öppna och god kamratanda.

 

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida.

 

Skugga Naturvetenskapsprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag.

Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara student hos oss.

Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår programansvarige lärare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Fredrik Lidén

fredrik [dot] liden [at] alingsas [dot] se