Handels- och administrationsprogrammet (HA)

Handelsstudier med verklighetsanknytning

Vill du arbeta i butik, med försäljning, inköp, butikskommunikation eller med logistik och kundservice? Då är Handelsprogrammet något för dig. Det är ett yrkesprogram där du får en yrkesexamen och kan börja jobba direkt efter gymnasiet.

Vill du ha högskolebehörighet väljer du till Svenska 3 och för särskild behörighet även Matematik 2a som individuella val.

Yrkesprogram som ger många valmöjligheter

Efter 3 år på gymnasiet får du din yrkesexamen som ger dig goda möjligheter till jobb. Du kan också välja att studera vidare på yrkeshögskola.

Det dagliga skolarbetet - teori & praktik

När du går inriktning Handel och service får du prova på rollspel, mässdeltagande och ha mycket praktik. Du får arbeta både enskilt och i grupp, och ibland med större projekt. Du lär dig mycket om det sociala spelet och hur du blir en framgångsrik säljare/marknadsförare.

Datorer och e-handel har en stor roll på programmet, och du får lära dig producera annonser, kataloger och annat marknadsföringsmaterial. Du tränar din kreativitet, stärker ditt självförtroende och får ett affärsmässigt tänkande.

Under första och andra året har du två veckors praktik per år, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Tredje året praktiserar du två dagar per vecka hela läsåret.

Närkontakt med arbetslivet

Under årskurs tre får du starta och driva ett företag tillsammans med några av dina kurskamrater i samarbete med Ung företagsamhet (UF).
Arbetet i företagsgrupperna är realistiskt och ger dig möjlighet att träna och utveckla din kreativitet, företagsamhet och ditt entreprenörskap. Du får vara med och ta fram en vara eller tjänst för försäljning på den öppna marknaden i konkurrens med andra företag. Eftersom Alingsås är en handelsstad finns goda förutsättningar för praktikplatser.

Handelsprogrammet har bra samarbete med många företag, så du har goda chanser att få jobb efter utbildningen.

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida

 

Skugga Handels- och administrationsprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag.

Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara student hos oss.

Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Linda Westler

linda [dot] westler [at] alingsas [dot] se

0322 - 616359