Estetiska programmet (ES)

Vill du kunna kombinera dina gymnasiestudier med ditt stora
intresse? Drömmer du kanske om att bli lärare, fotograf eller designer? Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program för dig som både vill utveckla dina artistiska talanger inom musik eller dans och läsa vidare på högskolan.

Högskoleförberedande program

Estetiska programmet på Alströmergymnasiet ger samma breda och grundläggande kompetens som till exempel Samhällsprogrammet men erbjuder fördjupning inom de estetiska ämnena Dans och Musik. Du ansöker till Dans-eller Musikinriktningen genom att göra ett färdighetsprov.

Det dagliga skolarbetet

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena så är det egna skapandet och förståelse för olika konstnärliga uttrycksformer viktiga delar av det Estetiska programmet. Som estetelev jobbar du ofta i projekt tillsammans med andra där du ges möjligheter att skapa och medverka i olika föreställningar, konserter och produktioner. Att samspela i grupp och uttrycka sig kreativt tillsammans med andra bidrar till personlig utveckling och ger nyttiga erfarenheter för framtiden.

Estetiska programmet samarbetar med Ung Företagsamhet (UF) där elever uppmuntras till entreprenörskap utifrån frilansperspektiv. Det senaste året har estetelever drivit framgångsrikta företag som bland annat skapat och sålt egenkomponerad musik. Att jobba med UF i någon form kan vara ett bra sätt att träna de olika färdigheterna du utvecklar inom inriktningen Dans eller Musik. 

Kulturmöten

På ES får du inspiration och många kulturupplevelser genom föreställningar, konserter, studiebesök och gästlärare. Flera av våra lärare i de estetiska ämnena är också själva aktiva som musiker och dansare.

Varje termin ger Estetiska Programmet ett antal konserter och shower både på skolan och på olika event i kommunen. 2019 invigde Estetiska programmet Ljus i Aliingsås på Estrad med en färgsprakande tolkning av årets tema Be The Light. Varje år ger Musikinrikningen en stämningsfull Julkonsert i Alströmerteatern med stor kör, flera ensembler, solister och dans. Dansinriktningen har ett återkommande samarbete med Vara konserthus där eleverna medverkar vid föreställningar på stora scenen.

Framtiden

Efter att du har fått din gymnasieexamen från ES är du behörig att läsa vidare inom högre utbildningar, t ex till lärare, polis, jurist, journalist mm. För dig som vill jobba inom kultursektorn och det estetiska arbetsfältet finns det många kurser och program på flera högskolor, universitet och yrkeshögskolor runt om i Sverige. Exempel på kurser: kulturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, hälsopedagogik, musik- och ljuddesign.

Du som drömmer om ett liv som artist kan t.ex. söka konstnärliga utbildningar inom dans eller musik. Dessa finns bland annat på Högskolan för Scen och Musik, Dans och Cirkushögskolan samt Balettakademien och olika folkhögskolor inom och utanför regionen. Intagning till dessa utbildningar sker via audition/uppspel.

Våra lärare

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida

 

Skugga Estetiska programmet?

Skuggning innebär att du kommer till oss på Alströmergymnasiet för att hälsa på. Du följer med en klass under en dag och får på så sätt en liten inblick i hur det är att vara student på Estetiska programmet.

Du är varmt välkommen att besöka oss! Ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Linda Westler

linda [dot] westler [at] alingsas [dot] se