Estetiska programmet (ES)

Vill du kunna kombinera dina gymnasiestudier med ditt stora
intresse; musik, konst, dans eller teater? Drömmer du om att bli lärare, fotograf eller designer? Estetiska programmet är ett högskoleförberedande program för dig som både vill utveckla dina artistiska talanger och läsa vidare på högskolan.

Högskoleförberedande program

Det här är ett högskoleförberedande program som ger samma breda, grundläggande
kompetens som till exempel Samhällsprogrammet eller Humanistprogrammet.
Dock med fördjupning inom estetiska ämnen som estetik, media, dans och musik. Notera att du även behöver göra inträdesprov vid antagningen.

Det dagliga skolarbetet

Förutom de gymnasiegemensamma ämnena så är det egna skapandet och förståelse för olika konstnärliga uttrycksformer viktiga delar av det Estetiska programmet.

Du får möjligheter att både skapa och medverka i olika föreställningar, konserter och produktioner. I många inriktningskurser arbetar du i projekt både själv och tillsammans med andra. Som estetelev kommer du få glädje och nytta av den personliga utveckling du gör genom att samspela i grupp och samtidigt uttrycka dig kreativt.

ES samarbetar också med Ung Företagsamhet (UF) där vi uppmuntrar våra elever till entreprenörskap utifrån frilansperspektiv.

Kulturmöten

Du får inspiration och många kulturupplevelser genom föreställningar, konserter, studiebesök och gästlärare. Flera av våra lärare i de estetiska ämnena är också själva aktiva som musiker och dansare.

Varje termin ger Estetiska Programmet ett antal konserter och shower både på skolan, runt om i stan och på olika event. Ibland skapas föreställningarna med övergripande teman i samarbete med andra ämnen, t ex Svenska, Historia och Samhällskunskap, där du vinner kunskaper inom många områden på en och samma gång.

Framtiden

Efter att du har fått din gymnasieexamen från ES är du behörig att läsa vidare inom högre utbildningar. För dig som vill jobba inom kultursektorn och det estetiska arbetsfältet finns det många kurser och program på flera högskolor, universitet och yrkeshögskolor runt om i Sverige. Exempel på kurser: kulturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, hälsopedagogik, musik- och ljuddesign.

Det kan också vara bra att veta att behörigheten du får från ES liknar den man får från Samhällsvetenskapliga programmet, vilket ger möjligheter att läsa vidare till t.ex. lärare, polis, journalist, jurist mm.

Du som drömmer om ett liv som artist kan t.ex. söka konstnärliga utbildningar inom dans eller musik. Dessa finns bland annat på Högskolan för Scen och Musik, Dans och Cirkushögskolan samt Balettakademien. Intagning till dessa utbildningar sker via audition/uppspel.

Våra lärare

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida

 

Skugga Estetiska programmet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag.

Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara student hos oss.

Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Linda Westler

linda [dot] westler [at] alingsas [dot] se

0322 - 616359