El- och energiprogrammet (EE)

El- och energiprogrammet (EE) - Vi utbildar för morgondagen

Det här programmet passar dig som vill arbeta med elinstallationer, datateknik, energiteknik eller automationsteknik.

Elteknikbranschen driver utbildningskonceptet ETG och elprogrammet på Alströmergymnasiet är en ETG-skola. Syftet är att försörja elteknikbranschen med välutbildade elektriker som är rustade för framtidens utmaningar.
De elever som tar ETG-examen får ut sitt yrkesbevis och kan anställas som elektriker direkt efter gymnasiet. Det är med andra ord inriktningen Elteknik som ingår i ETG-konceptet. Efter tre års studier och om du har klarat alla moment som ingår i din utbildning, kommer du ut som “färdig elektriker”, vilket innebär att du slipper gå som lärling.

Lights in Alingsås

En viktig del är att vi är en stor aktör på Lights in Alingsås. Du kommer både i årskurs två och tre arbeta med Lights in Alingsås.

Läs mer om detta på deras hemsida

Yrkesprogram

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram, där du efter första året väljer inriktning Elteknik eller Automation. Utbildningarna är både teoretiska och praktiska, de flesta av dina praktiska yrkestimmar jobbar du individuellt i verkstaden.

Det dagliga skolarbetet

Du kommer att lära dig om produktion, installation och distribution av system för el och energi samt också få kunskap om el- och energiteknik, automation, datorteknik och olika säkerhetsfrågor. I slutet av utbildningen gör du ett gymnasiearbete; om du läser elteknik så blir detta ett av flera yrkesprov för att få ETG-examen.  Väljer du inriktningen Automation lär du dig mer om elektroteknik, datorteknik och teknik för drift och underhåll samt att programmering av olika system. Du kan också fördjupa dig inom till exempel industriautomation eller allmän automationsteknik.

På inriktningen Elteknik lär du dig att installera och reparera elanläggningar, larm och system för tv och datorer. Du kan fördjupa dig inom belysningsteknik och styrteknik. 

Nära arbetslivet

Du har minst 15 veckors praktik på en eller flera arbetsplatser, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL). Praktik ger dig både bra erfarenheter och kontakter som du har nytta av när du söker jobb.

Vill du få högskolebehörighet?

EE är ett yrkesprogram vilket innebär att du inte automatiskt får högskolebehörighet efter utbildningen. Dock kan du välja till ämnena Svenska2, Svenska3, och på så sätt uppnå grundläggande högskolebehörighet. Engelska 6 ingår i programfördjupningen.

Läs mer om ETG på deras hemsida

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida

 

Skugga El- och energiprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag.

Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara student hos oss.

Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Studie- och yrkesvägledare Linda Westler

linda [dot] westler [at] alingsas [dot] se