Barn- och fritidsprogrammet (BF)

Vill du arbeta med människor som exempelvis simlärare eller kanske med barn och ungdomar som stödassistent?

Då är Barn- och fritidsprogrammet något för dig. Det är ett yrkesprogram och du får en yrkesexamen, barnskötare. Du kan också välja att lägga till ämnen för att få högskolebehörighet.

Yrkesprogram

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram, med möjlighet att göra tillval för att få högskolebehörighet.

Det dagliga skolarbetet

Du skaffar dig kunskap om pedagogik och tränar din förmåga att leda verksamheter, men får också kunskap om människors hälsa och levnadsvanor. Du får en bred utbildning och kan arbeta både inom pedagogiska och fritids- eller friskvårdsområden. Du får träna praktiskt genom att till exempel vara med och ordna friluftsdagar eller aktivitetsdagar. 

Inriktningen Pedagogiskt ger dig kunskap om barn och ungas utveckling, lärande och behov, men också om deras rättigheter och om olika pedagogiska verksamheter.

Under utbildningen ingår 19 veckors praktik, så kallat arbetsplatsförlagt lärande (APL) då du får prova dina kunskaper i verkligheten.

I årskurs tre brukar vi ge oss ut på hajk med övernattning tillsammans, något som brukar vara väldigt uppskattat och trevligt.

Vill du få högskolebehörighet

För dig som vill få högskolebehörighet finns möjlighet att välja till Engelska 6. Det finns även möjlighet att läsa Ma2a för särskild behörighet. Dessa kurser kan läsas som individuellt val.

Läs mer om programmet på skolverkets hemsida.

 

Skugga Barn- och Fritidsprogrammet?

Skuggning innebär att du kan komma till oss på gymnasiet för att hälsa på och följa med en klass under en dag.

Vi kommer att göra vad vi kan för att du ska få en liten inblick i hur det är att vara student hos oss.

Om du är intresserad av att besöka oss, ta kontakt med vår studie- och yrkesvägledare för att undersöka om och när du har möjlighet att komma skugga.

 

Kontakta:

Emma Bresche Hellström

emma [dot] breschehellstrom [at] alingsas [dot] se